Europski parlament glasao je 15. veljače u korist Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA).

Tim sporazumom, kojim se potiče trgovina i jačaju gospodarski odnosi, otvaraju se nove prilike poduzećima iz EU-a. Pojednostavit će se poslovanje s Kanadom, ukinuti carine, znatno poboljšati pristup ugovorima o javnoj nabavi, otvoriti novi sektori kanadskog tržišta usluga, omogućiti predvidljivi uvjeti za ulagače i zaštititi 143 visokokvalitetna europska poljoprivredna proizvoda (tzv. proizvodi s „oznakom zemljopisnog podrijetla”). Poduzeća u više sektora, a osobito mala i srednja poduzeća (MSP), imat će koristi i od ukidanja dvostrukog ispitivanja.

CETA će zbog svoje napredne prirode istovremeno uspostaviti novi globalni standard za poglavlja o održivosti u trgovinskim sporazumima. Razlog tomu je odlučnost EU-a i Kanade da na temelju CETA-e pridonesu uzajamnom pozitivnom gospodarskom rastu, socijalnom razvoju i zaštiti okoliša.

EU i Kanada potpisali su trgovinski sporazum 30. listopada, a danas je suglasnost dao i Europski parlament. Time se otvara put da CETA, nakon dovršetka ratifikacije s kanadske strane, privremeno stupi na snagu. Privremenom primjenom ovog trgovinskog sporazuma, u skladu s prethodnim sporazumima EU-a, želi se omogućiti njegova svrhovita primjena. Potpuna ratifikacija CETA-e dovršit će se prihvaćanjem sporazuma u parlamentima svih država članica u skladu s njihovim nacionalnim ustavnim zahtjevima.

Vijeće je istovremeno s donošenjem odluke o potpisivanju u listopadu 2016. donijelo drugu odluku (EN) o odredbama koje se izuzimaju iz privremene primjene. One se uglavnom odnose na sljedeća područja:

1) zaštita ulaganja

2) pristup tržištu za ulaganja u pogledu portfeljnih ulaganja

3) sustav sudova za ulaganja.

U pogledu trgovine i održivog razvoja, rada i okoliša, Odluka Vijeća sadržava odredbu kojom se omogućuje privremena primjena onih poglavlja koja poštuju raspodjelu nadležnosti između Unije i država članica.

Sve promejen i koristi koje donosi CETA provjerite ovdje.