11. veljače u EU-u se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Poziv na broj 112 besplatan je u svim državama članicama EU-a zahvaljujući zakonodavstvu EU-a donesenom 1991. Ove godine odgovori na hitne situacije u slučaju poziva na broj 112 znatno će se poboljšati: u danas objavljenom izvješću vidljivo je poboljšanje u određivanju točne lokacije pozivatelja u više država članica, npr. Litvi, Ujedinjenoj Kraljevini i Estoniji.

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: „Pozdravljam ovaj vrlo važan korak koji pomaže ljudima u nevolji i pokazuje kako uz pomoć digitalnih tehnologija naš život može biti sigurniji. Nadam se da će zahvaljujući rješenjima za određivanje lokacije pozivatelja u budućnosti svi Europljani na raspolaganju imati učinkovitije hitne službe.“

Elżbieta Bieńkowska, povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednje velika poduzeća, dodala je: „Satelitska navigacija ključna je u određivanju točne lokacije pozivatelja broja 112 i u spašavanju života. Uz pomoć Galilea, europskog sustava za satelitsku navigaciju, lokacija pozivatelja moći će se odrediti s većom točnošću. Pokretanjem početnih usluga Galilea i stavljanjem prvih pametnih telefona Galileo na tržište pokazuje se kako podaci iz svemira mogu promijeniti živote građana EU-a.

Dodatne informacije o Danu službe 112 dostupne su ovdje.