Večeras će deset europskih glazbenih nada na svečanosti u okviru festivala Eurosonic Noorderslag u nizozemskome gradu Groningenu primiti europsku glazbenu nagradu EBBA (European Border Breakers Award).

Ta nagrada za popularnu i suvremenu glazbu svake se godine dodjeljuje najuspješnijim mladim glazbenicima koji su svojim prvim međunarodnim izdanjem dobili priznanje izvan granica svoje zemlje.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: „Europa je prebogata glazbenim talentima, a ova nagrada koju sufinancira program EU-a „Kreativna Europa” pruža nam priliku da odamo priznanje kreativnosti i raznolikosti koja karakterizira glazbu našega kontinenta. Najsrdačnije čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima.”

Na popisu pobjednika u 2017. nalaze se umjetnici od Finske do Albanije, te različiti glazbeni žanrovi, indie, pop, electro, dance, drumstep, kao i folk-rock i garage pop. Među dosadašnjim su dobitnicima ove nagrade i neki od najpoznatijih europskih umjetnika: Adele, Aurora, Damien Rice te Mumford and Sons.

Dobitnici nagrade EBBA odabiru se na temelju prodaje, učestalosti emitiranja i glasova radijskih postaja i organizatora festivala. Nagrada publike koju će večeras dodijeliti Europska komisija pruža javnosti priliku da utječe na odabir glasanjem na internetu. Domaćin priredbe koju će prenositi brojne televizijske i radio postaje diljem Europe i ove će godine biti televizijska zvijezda glazbenik Jools Holland.

Više o EBBA nagradi čitajte ovdje: European Border Breakers Award

Photocredit: ©Jorn Baars European Border Breakers Award