Uoči Međunarodnog dana žena Europa je istaknula svoju odlučnost u borbi za prava žena u Europi i u inozemstvu.

Broj žena koje rade, diplomiraju, aktivne su u politici ili su na vodećim položajima u europskim poduzećima 2017. veći je nego ikad. U Komisiji žene čine 55 % ukupne radne snage. Međutim, i dalje se previše žena, posebice samohranih majki, bori za ekonomsku neovisnost u Europskoj uniji.

Pročitajte zajedničku izjavu devetero povjerenika: „Baš kao i kada je osnovana, Europska unija i danas podupire žene u Europi i diljem svijeta. Prije šezdeset godina ravnopravnost žena i muškaraca uvrštena je u Ugovor iz Rima kao jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije. U to doba Europa je svojim zauzimanjem za načelo jednake plaće za jednak rad bila jedinstvena u svijetu. Od tada EU nastavlja tim putem i ostvaruje vidljiv napredak u svim područjima. Neumorno radimo na obrani prava žena i njihovu osnaživanju u borbi protiv diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja.“

Komisija je danas objavila godišnje izvješće o ravnopravnosti spolova za 2017., u kojem se opisuju postignuća i preostali izazovi u Europi. Prilikom predstavljanja izvješća prvi potpredsjednik Timmermans i povjerenica Jourová naglasili su: „Danas više no ikada moramo nastaviti rad na osvješćivanju činjenice da ravnopravnost još uvijek nije nešto što se podrazumijeva te poticati političko djelovanje svih država članica, civilnog društva i socijalnih partnera.

Treba učiniti mnogo više unutar i izvan Europe. Žene su često među najranjivijim skupinama u sukobima, kad su posrijedi migracije ili raseljevanje, ili ondje gdje se najjače osjećaju posljedice klimatskih promjena i siromaštva. Osim toga, u trenutačnoj migracijskoj situaciji broj žena koje dolaze u EU kao žrtve trgovine ljudima eksponencijalno raste.

Netoleranciju prema ženama i mizoginiju susrećemo u javnom životu i pod okriljem kukavičke anonimnosti na internetu. Sve je više napada na prava žena. Previše Europljana smatra da se spolni odnos bez pristanka može opravdati. Žene su također najizloženije diskriminaciji i nasilju, osobito u područjima sukoba diljem svijeta.

No, one su često prve koje traže rješenja, nalaze snagu u teškim vremenima i imaju viziju budućnosti svojih zemalja. Zato EU i dalje surađuje sa ženskim skupinama u svijetu, među ostalim i u izazovnim sredinama kao što su Afganistan ili Sirija.

Nastavit će djelovanje u Europi i inozemstvu. Konkretno:

S pomoću Strateškog djelovanja za ravnopravnost spolova 2016.–2019. Europska komisija rješava nejednakosti u važnim područjima poput rada, plaće, odlučivanja i nasilja.

Europska komisija posvetila je 2017. iskorjenjivanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Komisija će ove godine predstaviti novu inicijativu za usklađivanje posla i obiteljskog života namijenjenu roditeljima i skrbnicima.

Na temelju predložene reforme zajedničkog europskog sustava azila migranticama koje dolaze u Europu kako bi dobile zaštitu i koje su doživjele nasilje pružit će se liječnička skrb, pravna pomoć, savjetovanje u slučaju traume i psihosocijalna pomoć.

Komisija će nastaviti pratiti rodnu dimenziju sprečavanja i suzbijanja trgovine ljudima pri provedbi politika i zakonodavstva u području borbe protiv trgovine ljudima.

Kad je riječ o vanjskim odnosima, Komisija će se u okviru Akcijskog plana za rodnu ravnopravnost posebno usredotočiti na pomoć ženama i djevojčicama diljem svijeta kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama ili uslugama planiranja obitelji, tržištu rada, političkom životu i koje se suočavaju s diskriminirajućim propisima i zakonima o nasljeđivanju, državljanstvu ili posjedu zemlje.

Kako bi se pobrinula da pomoć dođe do najranjivijih, Komisija će nastaviti sustavno primjenjivati rodno osjetljiv pristup na humanitarnu pomoć.

Komisija će i dalje biti predvodnik u provedbi UN-ovih ciljeva održivog razvoja, među ostalim rodne ravnopravnosti.

Nećemo i ne smijemo se prestati boriti za rodnu ravnopravnost, za sigurnost žena i djevojčica te za jačanje njihovih prava kako bi potpuno ostvarile svoje potencijale. Kao i prije 60 godina Europska unija predano radi na osiguravanju ravnopravnosti žena diljem svijeta.

Međunarodni dan žena obilježava se s više aktivnosti: visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini održat će govor u Rimu na proslavi Međunarodnog dana žena koju organizira predsjedništvo Talijanske Republike. Povjerenica Jourová pozdravit će tri ženska uzora u prostoriji za medije u zgradi Berlaymont (prijenos na servisu EbS), a razgovarat će i s Peterom Agnefjallom, glavnim direktorom Ikee, o ulozi žena u poduzećima te će se sastati sa skupinom tinejdžerica koje su aktivne u tehnološkom sektoru. Povjerenik Oettinger sudjelovat će u panel-raspravi „women@work“ o ženama u svijetu rada, a povjerenica Vestager govorit će o važnosti europskog društva pravednosti i jednakih mogućnosti. Povjerenik Moedas u Europskom će parlamentu dodijeliti nagradu za inovatorice za 2017. četirima istaknutim poduzetnicama. Povjerenica Malmström boravit će u Singapuru, gdje će raditi na jačanju trgovinskih veza između EU-a i Singapura te najaviti prvi Međunarodni forum o spolu i trgovini koji će Komisija organizirati 20. lipnja. Na Forumu će se razmatrati utjecaj trgovinske politike na promicanje emancipacije žena – od odredbi o zabrani diskriminacije do pružanja pomoći malom poduzetništvu.