Kako bi se bolje zaštitili građani i poboljšalo sigurnosno okruženje Unije, Europska komisija i Visoka predstavnica  su predložile niz djelovanja kojima će se poboljšati vojna mobilnost u Europskoj uniji.

U donesenoj Zajedničkoj komunikaciji iznose se koraci koje treba poduzeti radi uklanjanja prepreka kretanju vojne opreme i osoblja diljem EU-a. Cilj je olakšati i ubrzati njihovu mobilnost te tako omogućiti brz i učinkovit odgovor na unutarnje i vanjske krize. Europska komisija i Visoka predstavnica na taj način ispunjavaju obećanje kojim su se obvezale iskoristiti sve raspoložive alate za izgradnju Unije koja štiti. „Europski građani razumiju da se samo zajedno, kao Unija, možemo uhvatiti u koštac sa sigurnosnim izazovima svoga vremena. Suradnja unutar Europske unije i s našim partnerima postala je neophodna. Sve je veća potreba za koordinacijom djelovanja i suradnjom država članica u području obrane. Dok nastavljamo rad na stalnoj strukturiranoj suradnji kojom ćemo povećati učinkovitost obrane, odlučili smo i dodatno pojačati vojnu mobilnost među državama članicama EU-a, što obuhvaća i suradnju s NATO-om“, izjavila je visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini.

Povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: „Europska unija ima modernu prometnu mrežu koja služi potrebama građana. Te potrebe mogu biti i vojne prirode. Brzo kretanje vojnog osoblja ometaju fizičke, zakonske i regulatorne prepreke. Time se stvara neučinkovitost u javnoj potrošnji, dolazi do kašnjenja i prekida te se povećava izloženost prijetnjama. Krajnje je vrijeme da i putem svoje prometne mreže učinkovito i održivo maksimiziramo civilne i vojne sinergije.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.