Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe.

U 2017. održat će se treći put. Nastavljajući se na uspjeh prvog Europskog tjedna sporta i ove će se godine osmisliti nove aktivnosti te nastaviti s radom na već postojećim uspješnim aktivnostima. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je „#BeActive“ te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

Europski tjedan sporta 2017. započet će 23. rujna. Slično kao prethodne godine, osmišljen je kao zaista europski događaj s aktivnostima diljem Europe. Zemlje sudionice moći će organizirati aktivnosti i događaje na nacionalnoj razini tijekom određenog nacionalnog Tjedna sporta. Službeno otvorenje Europskog tjedna sporta 2017. održat će se u Tartuu, u Estoniji 23. rujna. U Republici Hrvatskoj Tjedan će se obilježiti od 23. do 30. rujna 2017. godine.

Sport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana. Međutim, razina tjelesne aktivnosti trenutačno je u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Preko sporta možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u športu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Trebao bi okupiti pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Tjedan sporta potaknut će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te će im omogućiti više vježbanja u svakodnevnom životu.

Kako bi obilježili Europski tjedan sporta u Međimurskoj županiji Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec pripremio je vrijedni Facebook foto natječaj #LajkamSport kako bi potaknuli građane na bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću te utjecali na stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu.

Natječaj je otvoren od 23. 9. do 3. 10. u 12:00. Fotografije se zaprimaju do 30. 9. do 24:00 sata u inbox (Messenger) EDIC Čakovec centra, sa imenom i prezimenom autora i kratkim opisom aktivnosti. Sve fotografije biti će objavljene u albumu pod nazivom “Foto natječaj #LajkamSport”.

Najbolja fotka, odnosno fotka koja prikupi najviše lajkova osvojiti će sportski sat GARMIN Forerunner 235. Lajkove možete sakupljati do 3. listopada do 12:00 sati, nakon čega će biti proglašena pobjednička fotografija.

Pravila natječaja objavljena su na Facebook stranici EDIC Čakovec centra: www.facebook.com/ediccakovec

Više o Europskom tjednu sporta: europski-tjedan-sporta.hr