„Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu!“ Mijenjamo navike putovanja kako bi očuvali naš planet.

Ispred ulaza u zgradu Međimurske županije od nedavno nalaze se dva bicikla. Oni su dio aktivnosti koju je pokrenuo EUROPE DIRECT Čakovec pod nazivom „Going local? GO ON BIKE!“. Dosad smo provodili aktivnosti usmjerene na širu javnost, djecu i mlade, a ova aktivnost je namijenjena zaposlenicima Međimurske županije koja je voditelj centra ED Čakovec.

Svjesni da najbolje možemo utjecati na druge svojim primjerom, osigurali smo dva bicikla za korištenje kada trebamo obaviti nešto lokalno. Bicikli su dostupni svim zaposlenicima Međimurske županije. Na taj način želimo potaknuti svoje kolege da umjesto službenih automobila koristite bicikle kada god mogu. Vožnja biciklom je jedna je od rijetkih sportskih aktivnosti koja se može prilagoditi čovjekovom načinu života i navikama pa tako možemo i dio radnog vremena iskoristit za dodatnu tjelesnu aktivnost. „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ je slogan kojim se, u ovim zahtjevnim vremenima, trebamo voditi. Klimatske promjene koje svi osjećamo, gradovi zakrčeni automobilima, gužve, čekanja, nervozni vozači samo su neki od razloga zašto su ovi bicikli na raspolaganju.

Pozvali smo svoje kolege da iskoriste lijepe sunčane dane koji nam pristižu, te sjednu na potpuno novi bicikl i obavite svoje radne zadatke uz njihovu pomoć. Čakovec nije velik grad i gotovo sve nam je na dohvat ruke, tako da svoje buduće posjete javnim ustanovama ili bilo kojem drugom mjestu gdje imaju sastanak, povjerenstvo ili samo posjet mogu obaviti novim članovima voznog parka na dva kotača. Ipak, povjetarac i lagano razgibavanje nožnih mišića zvuče puno privlačnije od užarenog automobila, zar ne?

Naši kolege oduševljeni su novim biciklima i već su postali omiljeno sredstvo prijevoza 🙂 Pozivamo i ostale gradove, općine, institucije, javne ustanove, kao i privatni sektor da postanu dio promjena koje želimo vidjeti u svijetu.

KONTEKST: Europska unija je zacrtala ambiciozni plan, želi kroz europski zeleni plan do 2050. ostvariti klimatsku neutralnost.  Ovo je naš mali doprinos u postizanju tog cilja. Saznajte više o Europskom zelenom planu za Europu na linku niže.

ZELENI PLAN ZA EUROPU