Europska komisija objavila je izvješće o evaluaciji ulaganja u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) tijekom razdoblja 2007. – 2013., s posebnim izvješćem za svaku državu članicu.

Izvješće pokazuje da je do kraja 2014. najmanje 9,4 milijuna europskih građana našlo posao uz pomoć Fonda, a 8,7 milijuna steklo je neku kvalifikaciju ili certifikat. Potpredsjednik Komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis rekao je: „Današnje izvješće pokazuje da je Europski socijalni fond u sedam godina pomogao milijunima europskih građana da nađu posao ili steknu dodatne vještine i kvalifikacije. Europski socijalni fond odigrao je presudnu ulogu u funkcioniranju tržišta rada svih država članica, pomogao je da se moderniziraju službe za zapošljavanje, podupirao obrazovne sustave i opće djelatnosti javne uprave te pomogao društvenim skupinama u najnepovoljnijem položaju. Sad bismo to trebali nadograditi ulaganjem u ljudski kapital Europe: radnike, mladež i sve koji traže posao.”

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, dodala je: „Današnja evaluacija dokaz je da Europski socijalni fond doista mijenja život Europljana. On nam je glavno sredstvo ulaganja u ljudski kapital. Zahvaljujući europskoj potpori milijuni ljudi našli su posao, unaprijedili vještine ili izašli iz siromaštva i socijalne isključenosti. To je prava solidarnost.” ESF je najstariji fond EU-a, osnovan 1957. Ugovorom iz Rima. Njime se potiču zapošljavanje i socijalna uključenost i glavni je alat Europe za ulaganje u ljudski kapital.

Ovdje su dostupni cijelo priopćenje za tisak, memorandum te informativni članci o pojedinačnim državama.