President Jean-Claude Juncker addresses the European Parliament Plenary on the preparation of the February European Council, in Strasbourg.

Predsjednik Jean-Claude Juncker obratio se Europskom parlamentu u Strasbourgu u okviru rasprave o sljedećem zasjedanju Europskog vijeća. Glede nacrta dogovora o odnosu Ujedinjene Kraljevine i Europske unije predsjednik Juncker izjavio je: Oduvijek govorim da želim da Ujedinjena Kraljevina ostane članica EU-a na temelju pravednog dogovora. Predloženi dogovor pravedan je prema Ujedinjenoj Kraljevini i prema ostalih 27 država članica. Ujedno je pravedan i prema Europskom parlamentu.

Predsjednik je iskoristio priliku i da istakne ulogu Komisije kao posrednice u pregovorima. Kada je riječ o izbjegličkoj krizi, o kojoj će se također razgovarati na sastanku Europskog vijeća, predsjednik Juncker ponovno je pozvao države članice da poštuju svoje obveze. „Izbjeglička kriza svakim danom pokazuje da se pretvara u krizu europske solidarnosti, i to upravo u trenutku kada trebamo više koordinacije, više suradnje, više Unije.

Predsjednik Juncker naglasio je da Europska unija i njezine države članice imaju „zajedničku odgovornost“ u suočavanju s tim izazovima. Prelazeći na pitanje Schengena predsjednik je bio vrlo jasan: „Schengen možemo spasiti samo na jedan način: moramo primjenjivati njegova pravila, i to sva njegova pravila. Schengen ćemo spasiti samo primjenom Schengena.

Cijeli govor predsjednika Junckera možete pročitati ovdje.

Izvor: European Commission

Photocredit: European Commission