InvestEU„Što je Plan ulaganja za Europu? Kakve promjene može donijeti Hrvatskoj? Kakve su mogućnosti financiranja malog i srednjeg poduzetništva u okviru Plana ulaganja? Koje su prepreke za financiranje projekata? Kakvu ulogu imaju Europski fond za strateška ulaganja i Europski savjetodavni centar zalaganja?“ samo su neka od pitanja na koja su sudionici konferencije „Plan ulaganja za Europu: spajanje različitih mogućnosti (za mikro, mala i srednja poduzeća)“ ponudili odgovor te pokušali ohrabriti poduzetnike na prijavu projekata s ciljem poticanja ulaganja i ostvarenja gospodarskog rasta.

Brojni govornici okupljeni u dvije panel rasprave, pred više od tri stotine sudionika, predstavili su mogućnosti koje pruža Plan ulaganja za Europu, s ciljem povećanja ulaganja u važne infrastrukturne projekte ali i projekte mikro, malog i srednjeg poduzetništva kojima se pokušava olakšati  poslovanje Te pristup jedinstvenom tržištu.

Uvodnu riječ održao je voditelj Predstavništva Europske komisije, g. Branko Baričević istaknuvši važnost stvaranja poticajne poduzetničke klime za postizanje rasta i razvoja Europske unije, ujedno i Hrvatske. U okviru prve panel rasprave sudjelovao je i g. Wilhelm Molterer, glavni direktor Europskog fonda za strateška ulaganja koji je istaknuo ulogu EFSU-a u Planu ulaganja za Europu poručivši: „Za dugoročni uspjeh nema druge alternative osim ulaganja!“.  U prvom panelu sudjelovali su i Jean- Marc Martin, predstavnik Europske investicijske banke,   g. Jakša Puljiz, zamjenik ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.gđa. Martina Jus članica Uprave HBOR-a, i  g. Želimir Kramarić (HGK).

Drugi panel posvećen mikro, malom i srednjem poduzetništvu, okupio je ključne sudionike koji poznaju mogućnosti financiranja malog i srednjeg poduzetništva. Gđa. Kristin Schreiber, direktorica Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP-ove te programa COSME istaknula je postojeće mjere kojima EFSU financira projekte malog i srednjeg poduzetništva. Na panelu su sudjelovali i g. Davor Majetić, glavni direktor HUP-a,  gđa. Dijana Bezjak, zamjenica ministra poduzetništva i obrta, gđa. Marina Marasović (HBOR), gđa. Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj te g. Josip Josipović, predstavnik Zagrebačke banke.

Konferenciju je zaključio g. Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investicijske banke za Hrvatsku, istaknuvši kako je ostvarenje investicije posredstvom Plana ulaganja za Europu jednostavnije u Hrvatskoj, nego li  u Njemačkoj. „Kroz Plan ulaganja za Europu očekuju nas mnogobrojne prilike za ulaganja i napredovanje koje valja iskorIstiti!“ poručio je Kovačev.

Konferencija „Plan ulaganja za Europu. Spajanje različitih mogućnosti“ prva je u nizu aktivnosti planiranih za slijedeću godinu u okviru prioriteta Europske komisije za zapošljavanje, rast i ulaganja kojima se nastoji podići svijest o važnosti ulaganja u Hrvatskoj te potaknuti gospodarsku aktivnost s ciljem ostvarenja visoke stope rasta i smanjenja nezaposlenosti do 2020 godine.

Photocredit: Predstavništvo EK

Izvor: Predstavništvo EK