Europski tjedan kao manifestacija pokrenuta je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, 05. svibanj 1949. Dan osnivanja Vijeća Europe te 09. svibanj 1950. Dan potpisivanja Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe. 

Tim su se povodom u organizaciji Informacijskog centra EUROPA DIRECT Čakovec i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije, od 2. do 9 svibnja održali informativni, edukativni i zabavni događaji usmjereni na upoznavanje javnosti o Europskoj uniji i članstvu Hrvatske u njoj pod nazivom Europski tjedan.

Europski tjedan je završio na sam Dan Europe, 9. svibnja konferencijom „Plus za ERASMUS+“ u prepunoj dvorani zgrade Scheier gdje se okupilo 130 mladih, studenta, srednjoškolaca zajedno sa svojim mentorima, nastavnicima i ravnateljima kako bi međusobno podijelili svoja erasmus iskustva.

Konferencija se održala povodom obilježavanja 30 godina djelovanja ERASMUS programa, najvećeg programa Europske unije za područje obrazovanja, osposobljavanja mladih i sporta. Hrvatska se uključila u program 2009. godine i od tada je u raznim oblicima razmjene sudjelovalo više od 15 000 mladih iz Hrvatske. Mladi iz Međimurske županije, studenti i srednjoškolci od samog početka sudjeluju u projektima ovog programa što je pohvalila i zamjenica župana Sandra Herman zahvalivši našim srednjim školama koje su prepoznale ovaj hvalevrijedan projekat radi i van onoga što je u korikulima, godišnjim planovima i programima zacrtano. Mi Međimurci smo poznati po tome, osobito u našem školstvu, gdje naši vjerni učitelji, profesori pod ravnanjem svojih ravnatelja rade puno više od onog za što su plaćeni, a tu ste onda i vi dragi učenici koji time dobivate dodatna znanja, koji se time dodatno uključujete u projekte, stičete bogato životno iskustvo koje samo u sklopu onog normalnog predviđenog odgoja i obrazovanja, sigurno ne biste dobili. Zato svima jedno veliko hvala, zato što pripremate projekte, zato što se u projekte uključujete.

Informativne radionice za najmlađe

Prvi u nizu programa održan je na glavnom trgu u Prelogu gdje se na promotivnom štandu informiralo građane o EU, dok je za najmlađe organizirana radionica na kojoj su djeca crtala na temu Europe. U cijelom su programu sudjelovali gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović. Druženje je zaključeno pjesmom i plesom vrtićkih mališana te nezaobilaznim balonima u bojama Europske unije. Također, u najsjevernijem gradu u Republici Hrvatskoj, u Murskom Središću uz domaćina gradonačelnika Dražena Srpaka te djecu iz Dječjih vrtića Maslačak, Pahuljica i Dječja, uz sportske igre, igraonicu  i tematske radionice obilježen je Dan Europe na šetnici uz Muru.

Radni tjedan, ali ne i onaj europski, zaključen je parlamentom u Velikoj vijećnici Međimurske županije gdje su mališani DV „Dječja mašta“ Čakovec s odgajateljicom Ivanom Pečarko u sklopu edukativnog i zanimljivog projekta predstavili svoje znanje o Europi. Na jezicima koje koristi stanovništvo Europske unije pozdravili su okupljene, brojali, istaknuli značajne zgrade u pojedinim zemljama i njima najzanimljivije, zabavne parkove diljem Europe.

Cilj ovog projekta je upoznavanje djece sa drugim kulturama, učenje o različitosti i multikulturalnosti. Spomenimo kako ovaj vrtić provodi uspješnu suradnju s vrtićom u Mađarskoj te i na taj način daje svoj međunarodni  obol i potiče suradnju među zemljama EU.

EU kvizovi za osnovnoškolce i srednjoškolce

U Osnovnoj školi Donji Kraljevec ove je godine održano 15. finale EU kviza za sedme razrede osnovnih škola Međimurske županije. Svečanosti otvaranja prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i član Povjerenstva za provođenje kviza Darko Radanović, koordinatorica EDIC-a u Međimurskoj županiji Marija Stanković, ravnateljica Osnovne škole Donji Kraljevec  Sandra Vlahek te viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove te član Povjerenstva za provođenje kviza Branko Matuza.

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga: kvalifikacije koje su se održale 27. Travnja, a u kojima je sudjelovalo 10 prijavljenih škola, dok je u finale ušlo 5 najboljih timova. Ekipe su pokazale zavidno znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije. Učenici koji su ove godine izborili samo finale su kvizaši iz osnovnih škola iz Nedelišća, Orehovice, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Donji Kraljevec i I. osnovna škola Čakovec. U borbi za prvo mjesto gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom kraju slavili su učenici čakovečke škole, a treće mjesto pripalo je kvizašima iz Orehovice.

I srednjoškolci su imali priliku pokazati svoje znanje na kvizu općeg znanja o Europskoj uniji, Europi i još koječemu za učenike srednjih škola u organizaciji Srednje škole Čakovec i EDIC Čakovec centra, na kojem je sudjelovalo 60-ak učenika iz međimurskih srednjih škola raspoređenih u 11 ekipa. Uz hrpu zabave i smijeha i u opuštenoj atmosferi učenici su pokazali zavidno znanje i vještine u rubrikama kao što su Europski selfi, Politika me jako…, Film, Tvoje lice zvuči poznatoi sl., a i sami natjecatelji su svojim pljeskom odlučivali o pobjednicima u pojedinim kategorijama.

Nakon 90 minuta odlične zabave i puno pokazanog znanja od strane svih ekipa, najsretnija, najspretnija i mrvicu bolja od svih, bila je ekipa „Prinčevi tame“ koji će sljedeće godine putovati u Bruxelles u posjet Europskom parlamentu.

Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima i suorganizatorima na trudu i odličnoj suradnji.

Vidimo se sljedeće godine 🙂