Komisija je donijela novi niz ekoloških kriterija u okviru programa dodjele znaka za okoliš EU-a za računala (osobna, prijenosna i tablet računala), namještaj i obuću. Proizvođači koji žele imati koristi od znaka za okoliš EU-a moraju ispuniti stroge uvjete u pogledu ekološke učinkovitosti proizvoda, ali i sigurnosti proizvoda te socijalnih aspekata.

Znakom za okoliš EU-a potiče se prijelaz Europe na kružno gospodarstvo, a istodobno potičemo održivu proizvodnju i potrošnju. Zahvaljujući transparentnim ekološkim kriterijima potrošači mogu informirano odabrati proizvod bez ustupaka u pogledu njegove kvalitete. Isto tako, znakom za okoliš nagrađuju se oni proizvođači koji se odluče dizajnirati proizvode koji traju, mogu se popraviti, promiču inovacije i štede resurse, rekao je povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella.

Da bi bili prihvatljivi za dodjelu znaka za okoliš EU-a, proizvođači računala morat će voditi računa o energetskoj učinkovitosti i mogućnostima nadogradnje uređaja tijekom postupka dizajniranja i proizvodnje. Osim toga, morat će uzeti u obzir koliko je lako rastaviti uređaj te oporabiti i reciklirati resurse iz njega. Kad je riječ o namještaju, novim kriterijima od proizvođača se traži da provedu opsežniju procjenu životnog ciklusa, posebno vodeći računa o opasnim spojevima i ostacima koji bi mogli pridonijeti onečišćenju zraka u zatvorenim prostorima.  U skladu s odredbama priznatih međunarodnih normi u području rada posebna pažnja posvećena je poboljšanju društvene odgovornosti poduzeća u pogledu uvjeta rada koji će vrijediti u pogonu za završno sastavljanje obuće. Revizija kriterija vrijedi šest godina od datuma donošenja.

Dodatne informacije dostupne su na web-mjestu Glavne uprave za okoliš.

Photocredit: Europska unija