Drugo izdanje Noći europske kinematografije, događaj kojim se besplatnim projekcijama slave najbolji europski filmovi, održava se od 2. do 6. prosinca u kinima diljem EU-a.

U organizaciji Komisije, u okviru programa Kreativna Europa – MEDIA i „Europa Cinemas”, prve mreže kina čiji je program usmjeren na europske filmove, inicijativa ima za cilj povezati europske filmske stvaratelje, lokalna kina i ljubitelje filma diljem Europe.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: Kinematografija je jedan od najboljih načina slavljenja raznolikosti i bogatstva naše europske kulture i jačanja veza među ljudima kroz njihovu zajedničku strast za film. Noć europske kinematografije nije samo inicijativa u cilju odavanja priznanja našim umjetnicima i njihovoj kreativnosti, nego i primjer kako EU može približiti neovisnu kinematografiju Europljanima. Nastavit ćemo njegovati i podupirati naše kulturne i kreativne sektore koji su ključni dio našeg gospodarstva i društva i od iznimne važnosti za budućnost Europe.

Povjerenik Tibor Navracsics, nadležan za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: Vrlo pozitivne reakcije na prvo izdanje Noći europske kinematografije pokazuju koliko Europljani žele otkrivati i bolje razumjeti kulture drugih Europljana putem filma. Prisustvovanjem tim besplatnim lokalnim događanjima ljudi mogu dijeliti emocije, percepcije i ideje koje nastaju dok gledaju filmove dostupne i drugim građanima diljem našeg kontinenta. Omogućiti ljudima užitak u više filmova iz drugih europskih zemalja dio je kontinuiranih nastojanja EU-a usmjerenih na izgradnju povezanih zajednica i zajedničke svijesti o pripadnosti.

Nakon uspjeha prvog izdanja Noći europske kinematografije, koja je održana u prosincu 2018., povećao se broj kina i gradova koji sudjeluju: ovaj put sudjeluju 54 grada, a prošle godine njih 34. Filmove su odabrala lokalna kina, tako da je program prilagođen interesima njihove raznovrsne publike. Na programu je više od 40 europskih filmova puštenih u distribuciju u prošloj godini koji su dobili potporu iz programa MEDIA, uključujući „Les Misérables”, „The Truth”, „The Portrait of a Lady on Fire”, i „Il Traditore”. Nakon svake projekcije gledatelji će imati priliku upoznati režisere, producente i kritičare i s njima porazgovarati o filmu. Bit će prisutni i predstavnici Komisije kako bi pružili informacije o programu MEDIA i njegovoj važnosti za oblikovanje europskog audiovizualnog prostora.

Kontekst

Europska komisija u okviru programa MEDIA od 1991. godine oblikuje europski audiovizualni sektor te pridonosi konkurentnosti i kulturnoj raznolikosti u Europi. Jedna je od najvažnijih mjera tog programa pružanje financijske potpore za distribuciju europskih filmova izvan zemlje u kojoj su nastali. Svake godine uz pomoć programa MEDIA u prosjeku više od 400 filmova postaje dostupno publici u drugoj europskoj zemlji.

„Noć europske kinematografije” dio je strategije informiranja usmjerene na publiku. Tom se inicijativom nastoji informirati o programu MEDIA i njegovim temama te uključiti građane. Osim toga, ona pridonosi promicanju europskih audiovizualnih djela preko granica i promicanju kulturne raznolikosti. Njome se dopunjuje i kampanja EUandME, u okviru koje se s pomoću serije od pet kratkih filmova o mobilnosti, održivosti, vještinama i poslovanju, digitalizaciji te pravima pokazuju koristi koje donosi Europa. 

Dodatne informacije

Noć europske kinematografije

Popis projekcija

Program Kreativna Europa – MEDIA