Saznajte kojim je odlukama Parlament promijenio svakodnevnicu Europljana u zadnjih pet godina.

Europski parlament – istaknuto u razdoblju 2014. – 2019.

Jeftiniji telefonski pozivi

Od 15. svibnja 2019. telefonski pozivi unutar EU-a koštat će najviše 19 centi po minuti, odnosno 6 centi po SMS poruci. EU je već ukinula naplatu roaminga od lipnja 2017.

Veći izbor kod online kupovine

Građani od prosinca 2018. imaju jednostavniji prekogranični pristup proizvodima, rezervacijama smještaja ili vozila te, primjerice, ulaznicama za festivale, prema novim pravilima o ukidanju neopravdanog blokiranja pristupa na temelju lokacije(tzv. geo-blocking).

Manje plastike u morima i rijekama

Od kada je Parlament uveo pravila za smanjenje upotrebe lakih plastičnih vrećica 2015. 72 posto građana kaže da su smanjili korištenje. Novi važan korak je napravljen ovog ožujka kada je Parlament zabranio plastiku za jednokratno korištenje, što uključuje plastični pribor i slamke.

Veća zaštita na internetu

Novi zakon o zaštiti podataka u potpunosti se primjenjuje u cijeloj Europi od svibnja 2018. Tzv. GDPR štiti privatnost građana na internetu te pojednostavljuje pravila za tvrtke. Parlament je također izmijenio pravila o zaštiti autorskih pravakako bi ona bolje zaštitila autore sadržaja na internetu.

Što je Europski parlament?

Veća prava radnika

U travnju 2019. zastupnici su usvojili nove mjere za bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života prema kojima novi očevi imaju najmanje 10 dana plaćenog dopusta. Parlament je također odlučio o novim minimalnim pravima za fleksibilne radnikekoji rade preko nestandardnih ugovora i u netradicionalnim zanimanjima.

Zdrav planet za buduće generacije

Povijesnim glasovanjem 2016. Parlament je odobrio Pariški sporazum, prvi univerzalni i pravno obvezujući globalni klimatski sporazum. Osim toga zastupnici su odobrili mjere za smanjenje emisija te jačanje korištenja obnovljivih izvora energije.

Prilike za mlade

Kako bi više mladih Europljana imalo koristi od programa za obrazovanje i stjecanje radnog iskustva zastupnici su trostruko pojačali financiranje Erasmus+ programa za razdoblje 2021. – 2027.

Poticanje gospodarskog rasta

Parlament je u prosincu 2018 dao zeleno svjetlo trgovinskom sporazumu između EU-a i Japana – što je najveći bilateralni trgovinski sporazum kojeg je ikada dogovorila Europska unija. Od ostalih sporazuma, podržali su i onaj s Kanadom i Singapurom.

Što rade moji zastupnici EP-a?

Sigurnija Europa

U borbi protiv terorizma i drugih teških zločina, Parlament je 2016. podržao pravila prema kojima zrakoplovne tvrtke moraju sigurnosnim službama na zahtjev omogućiti na uvid podatke o putnicima. Naredne godine zastupnici su odobrili i pravilakojima se udara protiv tzv. stranih boraca i neovisnih terorista te financiranja terorističkih aktivnosti.

Niži računi za potrošnju energije

Kućanski aparati ubuduće će se označavati oznakama A do G, a novo označavanje kupcima bi trebalo olakšati odabir uređaja koji bi im mogao donijeti uštede, Parlament je odlučio 2017. godine.

Europski izbori odvijaju se u Hrvatskoj 26. svibnja. I vaš glas čini razliku. Saznajte više.