Podići svijest građana o EU, posebice djece i mladih, osnovni je motiv obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna.

Dio bogatog programa bilo je i „Europsko selo“ koje se u petak, 10. svibnja moglo posjetiti na Trgu Republike u Čakovcu. Izlagači, učenici osnovnih i srednjih škola, dobili su zadatak istražiti i predstaviti jednu državu članicu po vlastitom odabiru. „Cilj je motivirati mlade na učenje i istraživanje o državama članicama, a ujedno im omogućiti da praktično primjene svoje stečeno znanje,“ poručili su iz centra EDIC Čakovec.

Organizatore je osvojio štand učenika Tehničke škole Čakovec koji je predstavljao čari Italije, stoga su ih nagradili vrijednom nagradom za najbolju ekipu. Irska, Portugal, Španjolska, Finska, Austrija i Grčka – sve su to zemlje čija je kultura inspirirala osnovnoškolce i srednjoškolce Međimurske županije te ih navela da na najkreativniji način predstave njihove posebnosti, ali i prednosti koje im je donijelo članstvo u Europskoj uniji. Uz učenike iz Tehničke škole, sudjelovali su predstavnici Srednje škole Prelog, OŠ Strahoninec, Srednje škole Čakovec i Učeničkog doma Srednje škole Čakovec.

Europsko selo organizirano je posjetilo nekoliko grupa iz Dječjih vrtića s područja grada Čakovca. Štandove je obišla i zamjenica župana Sandra Herman, dok su se građani informirali o nadolazećim europskim izborima i o kampanji ovajputglasam.eu.