U organizaciji Europske komisije, u Pragu se od 8. do 11. listopada održao Opći godišnji sastanak (AGM) predstavnika Europe Direct informacijskih centara (EDIC) kojih je trenutno diljem Europske unije više od 430, sa predstavnicima Europske komisije i Europskog parlamenta, a na kojem je sudjelovao i naš EDIC Čakovec.

Prvi dan AGM-a pozdravnim je govorom otvorio Tomáš Petříček ministar vanjskih poslova Češke Republike, a Pia Ahrenkilde-Hansen generalna direktorica Glavne uprave za komunikaciju Europske komisije u svom je govoru predstavila ovogodišnju temu sastanka pod nazivom „Europska unija koja želi više“, te ujedno najavila predstavljanje smjernica rada sljedeće Europske komisije od 2019.–2024. godine.

Naime, svijet je danas nestabilniji nego ikada prije. U sljedećih pet godina moramo se zajedničkim naporima osloboditi strahova i stvoriti mogućnosti. Europa mora predvoditi prijelaz prema zdravom planetu i novom digitalnom svijetu. Ona u tome može uspjeti samo ako ujedini svoje građane i poboljša svoje jedinstveno socijalno tržišno gospodarstvo. Moramo se usredotočiti na jednakost i stvaranje prilika za sve, a također braniti svoje zajedničke vrijednosti i jamčiti vladavinu prava. Sve navedeno namjerava se postići putem šest glavnih ciljeva i smjernica za Europu i to kroz: Europski zeleni plan; Gospodarstvo u interesu građana; Europa spremna za digitalno doba; Zaštita europskog načina života; Snažnija Europa u svijetu te Novi poticaj europskoj demokraciji.

Nakon brojnih predstavljanja i radionica koje su vodili predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta, Opći godišnji sastanak, završnim je govorom zaključio Alessandro Giordani, voditelj odjela kontakta s građanima u Glavnoj upravi Europske komisije za komunikaciju. U svom završnom govoru naglasio je da EU institucije, države članice te lokalni dionici moraju raditi rame uz rame te iskoristiti svoja znanja u zajedničkom nastojanju ostvarivanja strateških prioriteta i ciljeva za nadolazeće novo razdoblje. Također je zaključio da je sljedećih pet godina prilika da Europa bude ambicioznija na domaćem planu kako bi bila predvodnik u svijetu.