Jean-Claude Juncker to the 30 Years Schengen AgreementEuropa je 14. lipnja proslavila tridesetu godišnjicu Schengenskog sporazuma. Taj je sporazum potpisan 14. lipnja 1985. te je obilježio početak ukidanja kontrola na unutarnjim granicama među državama članicama.

Tim su povodom predsjednik Juncker, luksemburški premijer Xavier Bettel i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz 13. lipnja održali govor na svečanosti u luksemburškom mjestu Schengenu.

Izvorni potpisnici Schengenskog sporazuma bili su Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska. Sporazum je 1999. integriran u zakonodavni okvir EU-a Ugovorom iz Amsterdama. Danas schengenski prostor obuhvaća sve države članice EU-a osim Ujedinjene Kraljevine, Irske, Cipra, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske te države pridružene Schengenu – Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn. Svake se godine u schengenskom prostoru obavi više od 1,25 milijardi putovanja. Osim ukidanja kontrola na unutarnjim granicama, schengenskom suradnjom stvorena su zajednička pravila o kontrolama na vanjskim granicama, usklađeni su uvjeti za ulazak u EU i pravila o vizama za kratkotrajni boravak, poboljšana je policijska suradnja i ojačana suradnja među pravosudnim tijelima.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: „Na kontinentu na kojem su narodi nekad prolijevali krv da bi obranili svoj teritorij granice danas postoje samo na kartama. Za ukidanje granica, jamstvo sigurnosti i izgradnju povjerenja nakon dva razorna svjetska rata bile su potrebne godine i godine. Stvaranje schengenskog prostora jedno je od najvećih postignuća EU-a, a povratak na staro je nezamisliv.

Dodatne informacije potražite u brošuri i videozapisima o Schengenu.

Photocredit: © European Union, 2015