Na konferenciji za medije, u četvrtak 21.rujna, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije najavljen je program obilježavanja Europskog tjedna sporta.

Ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.spec. na početku je pozdravila sve prisutne i zahvalila je svima na dolasku i dugogodišnjoj suradnji. U nastavku je dodala kako je mjesec rujan već dugi niz godina posvećen tjelesnoj aktivnosti s ciljem osvještavanja našega stanovništva o važnosti kretanja te Zavod u suradnji s brojnim partnerima u tom mjesecu organizira različite aktivnosti.

Tako je prošli tjedan bila najavljena kampanja Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju, a od 23.-30. rujna obilježit će se Europski tjedan sporta, u sklopu kojega je prva aktivnost 7. Festival nordijskog hodanja i pješačenja, koji se održava na Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina u Prelogu ove subote 23. rujna.

Potom se prisutnima obratio gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek, dr.vet. med., koji je napomenuo kako je sretan i ponosan što je grad Prelog, zajedno s drugim partnerima, dio lijepe priče kojom se promiče kretanje u svrhu zdravlja i stvaranja zdravih životnih navika. Prostor Marine u Prelogu prepoznaju mnogi, ne samo iz Međimurja već iz drugih krajeva Hrvatske, kao ugodan prostor za rekreaciju i boravak u prekrasnoj prirodi, što je dodatno pokazao i nedavno održan Festival balona.

Marija Stanković, mag, sociologije, voditeljica EUROPE DIRECTA Čakovec u nastavku je istaknula kako Međimurska županija od samih početaka sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna sporta. Inicijativa je to Europske komisije kao odgovor na podatke koji pokazuju kako je veliki udio građana nedovoljno aktivan. Dodala je potom kako joj je drago što Međimurska županija i EUROPE DIRECT obilježavanjem Europskog tjedna sporta pružaju priliku građanima da se pokrenu, te je podsjetila kako je Međimurska županija prošle godine bila ponosni nositelj titule Europske regije sporta, kao jedina županija do sada u Hrvatskoj te županija i EUROPE DIRECT i nadalje provode niz programa i projekata kojima se promiče sport i tjelesna aktivnost.

Tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca, Tomica Jakopec zahvalio se Zavodu na pozivu za uključenje u projekt obilježavanja Europskog tjedna sporta te je naglasio kako nisu mogli poželjeti bolje partnere. Dodao je kako se time nastavlja uspješna suradnja koju i gradska i županijska zajednica sportskih udruga ima sa Zavodom. U nastavku je istaknuo kako je rad međimurskog Zavoda na promicanju sporta i zdravog načina života prepoznat i u Ministarstvu turizma i sporta.

Koordinatorica obilježavanja Europskog tjedna sporta i voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja u međimurskom Zavodu Renata Kutnjak Kiš, dr.med.,spec. je naglasila kako se već više od 20 godina u organizaciji Zavoda, uz brojne suradnike, provode brojni projekti promicanja tjelesne aktivnosti. Dodala je potom kako se nedovoljna tjelesna aktivnost smatra četvrtim vodećim čimbenikom rizika za ukupnu smrtnost te šestim čimbenikom rizika za izgubljene godine zdravoga života. Stoga kroz aktivnosti koje Zavod provodi žele pružiti što više prilika ljudima da budu aktivni, ali ih i iznova osvještavati o važnosti usvajanja zdravoga stila života. Dodala je u nastavku kako su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzroci smrti u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj i Međimurju, ali je povoljna činjenica da se većina srčano žilnih bolesti može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika. Stoga će se ovom prigodom obilježiti i Svjetski dan srca te ćemo pozvati pojedince, obitelji i čitavu zajednicu na zdraviji i kvalitetniji život. Potom je još jednom zahvalila svim partnerima i sponzorima te je ukratko predstavila aktivnosti koje će se u sklopu Europskog tjedna sporta održati u Međimurju.

U Međimurskoj županiji, Europski tjedan sporta najaviti će se 7. Festivalom nordijskog hodanja i pješačenja, koji će se održati na Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog u subotu 23.09.2023. godine, a 29. rujna (u petak) u 11h na Trgu Republike u Čakovcu održat će se “BeACTIVE sat tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom uz FlashMOVE plesni događaj“, u sklopu kojega će se obilježiti i Svjetski dan srca.

U organizaciji Grada Mursko Središće i USR Sport za Sve Mursko Središće, u Murskom Središću će se u periodu od 25. rujna do 29. rujna održati brojne aktivnosti za osobe svih generacija, od nordijskog hodanja, do rekreativnih igara, nogometnih i košarkaških utakmica do vježbanja na radnom mjestu.

Pokrovitelji obilježavanja Europskog tjedna sporta 2023. godine u Međimurju su Međimurska županija, EUROPE DIRECT Čakovec i Gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće te HDS – ZAMP, Ministarstvo turizma i sporta RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a sponzori su Međimurje-plin, Međimurske vode, EKO Međimurje te Međimurje – PMP Čakovec.

Glavni organizatori obilježavanja Europskog tjedna sporta u Međimurskoj županiji su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, EUROPE DIRECT ČAKOVEC, Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Saveza Međimurske županije, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Grad Prelog i TZ Grada Preloga, Udruga umirovljenika Prelog, Društvo naša djeca Prelog te Grad Mursko Središće i USR Sport za sve Mursko Središće, Međimurski savez sportske rekreacije sport za sve sa svojim članicama te drugi suorganizatori.

U obilježavanje Svjetskog dana srca uključit će se i Ljekarna Čakovec te Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, a foto i video dokumentaciju glavnog sportskog događaja BeACTIVE sata tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom i FlashMOVE plesnog događaja realizirat će prof. Ivan Čondor s učenicima Graditeljske škole Čakovec.

#Europskitjedansporta#BeACTIVE#Svjetskidansrca