Nakon ljetne stanke zastupnici će se baviti mnogim važnim pitanjima, uključujući klimatsku politiku, javno zdravstvo i digitalne usluge.

Stanje EU-a

Tijekom rasprave o stanju Europske unije zastupnici će razgovarati s predsjednicom Ursulom von der Leyen o radu Komisije tijekom protekle godine te o glavnim prioritetima i izazovima u sljedećih 12 mjeseci. Rasprava se održava u Strasbourgu 15. rujna.

Klimatske aktivnosti

Sredinom srpnja Europska komisija predstavila je paket inicijativa povezanih s Europskim zelenim planom kako bi se EU-u omogućilo smanjenje emisija stakleničkih plinova za barem 55 posto do 2030. u odnosu na razine iz 1990.

Parlament će iznijeti svoje stajalište o prijedlozima, od mjera za ubrzavanje razvoja infrastrukture za alternativna goriva do uvođenja nove pristojbe na ugljik iz uvoza.

Pripravnost za zdravstvene krize

Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je da zemlje u slučaju izbijanja zdravstvene krize moraju surađivati kako bi pronašle rješenja.

Parlament je donio svoje pregovaračko stajalište o jačanju mandata Europske agencije za lijekove, a u rujnu donosi svoje stajalište o još dva predmeta: Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti i poboljšanju pripravnosti za prekogranične prijetnje zdravlju. Zastupnici će zatim pregovarati s vladama EU-a kako bi postigli dogovor o ovim pitanjima.

Konferencija o budućnosti Europe

Zastupnici će aktivno sudjelovati u radu Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj iznošenje konkretnih prijedloga za promjene u EU-u na temelju ideja građana. Ukupno 108 zastupnika u Europskom parlamentu članovi su plenarne skupštine konferencije, koja će se sastati 22. i 23. listopada.

Poljoprivredna politika

Zastupnici u Europskom parlamentu i vlade EU-a krajem lipnja postigli su dogovor o zajedničkoj poljoprivrednoj politici za razdoblje 2023.- 2027. Sredstvima EU-a promicat će se ekološki prihvatljiva poljoprivreda, pomoći u očuvanju biološke raznolikosti i poduprijeti mala poljoprivredna gospodarstva i mlađi poljoprivrednici. O pravilima se treba glasati na plenarnoj sjednici krajem godine.

Digitalne usluge

Odbor za unutarnje tržište radi na Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima, čiji je cilj regulirati velike platforme i stvoriti sigurnije digitalne prostore u kojima su zaštićena temeljna prava korisnika. Glasanje o aktima očekuje se na plenarnoj sjednici u prosincu.

Na dnevnom redu je i proširenje pravila o roamingu kojima se osigurava da se krajnjim korisnicima u EU-u ne naplaćuje dodatna naknada za pozive ili pretraživanje iz druge države članice EU-a u sljedećih deset godina od 2022. Osim toga, cilj je sniziti gornju granicu cijena koje operatori međusobno naplaćuju kada potrošači koriste njihove mreže.

Minimalne plaće i transparentnost plaća

Odbor za zapošljavanje glasovat će na jesen o planovima za osiguravanje primjerenih minimalnih plaća diljem EU-a.

Zasebnim prijedlogom o transparentnosti plaća radnicima se želi omogućiti pravo da od svojih poslodavaca zatraže anonimne informacije o tome koliko zarađuju drugi radnici. Time se treba smanjiti diskriminacija na radnom mjestu i razlika u plaćama muškaraca i žena.

Nadzor planova oporavka i vladavine prava

Osim svoje zakonodavne uloge, Parlament će nastaviti nadgledati rad Komisije na planu oporavka održavanjem redovitih sastanaka s izvršnim potpredsjednikom Valdisom Dombrovskisom i povjerenikom za gospodarstvo Paolom Gentilonijem o napretku nacionalnih planova oporavka.

Parlament prati kako Komisija brani vrijednosti i načela EU-a. Pozvao je Komisiju da primijeni novi zakon kojim se plaćanja iz proračuna EU-a povezuju s poštovanjem vladavine prava te izjavio da će, ako Komisija ništa ne poduzme u slučajevima kršenja vladavine prava, pokrenuti postupak pred Sudom Europske unije.

Posebni i istražni odbori

U drugoj polovici godine nekoliko privremeno osnovanih odbora usvojit će svoje preporuke: istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza, poseban odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu, poseban odbor za borbu protiv raka i poseban odbor za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

Nagrada Saharov

Parlament će u prosincu dodijeliti Nagradu Saharov za slobodu mišljenja namijenjenu aktivistima koji se bore za ljudska prava i demokraciju diljem svijeta. Prošle godine nagrada je dodijeljena demokratskoj oporbi u Bjelarusu.