TTIPSporazum TTIP-a između EU-a i SAD-a mora ojačati pristup poduzeća iz EU-a tržištu Sjedinjenih Američkih Država, ali ne smije srozati standarde Europske unije, zaključili su zastupnici Europskog Parlamenta u nacrtu preporuka pregovaračima EU-a izglasanih u srijedu. Umjesto privatne arbitraže, za rješavanje trgovinskih sporova između ulagača i države, uspostavit će se novi pravosudni sustav koji će voditi javno imenovani suci i biti podvrgnuti pravilima kontrole i transparentnosti,

Nacrt preporuka Komisiji o TTIP-u usvojen je s 436 glasova za, 241 protiv i 32 suzdržanih.

Zastupnici su nakon dugotrajnih i napetih pregovora donijeli kompromisni tekst o alatima za rješavanje sporova između ulagača i države. Oni pozivaju na novi pravosudni sistem, koji bi zamijenio za trgovinske sporazume uobičajeni mehanizam za rješavanje sporova između ulagača i države (ISDS), koji se temelji na privatnoj arbitraži.

Zastupnici se zalažu za nastavak pregovora, podsjećajući da nam treba ”ambiciozan” ali ”uravnotežen” dogovor, koji povećava pristup tržištu za robe i usluge, od kojeg će koristi imati sve države članice EU-a. Dogovor bi trebao dovesti do ”efikasnijeg ekonomskog okruženja otvorenog konkurentnosti”, te isključiti necarinske trgovinske barijere.

TTIP bi trebao ukloniti trenutna američka ograničenja  stranog vlasništva nad uslugama prijevoza i zrakoplovnim tvrtkama, osigurati veći pristup EU-a američkim telekomunikacijskim tržištima i postići “značajno otvaranje” američkog tržišta javne nabave na svim razinama vlasti, dodali su zastupnici.

Istovremeno mora se zajamčiti visoka razina zaštite podataka potrošača, zdravlja i sigurnosti, te se mora spriječiti socijalni, fiskalni i okolišni damping. Zastupnici su također naglasili da javne usluge moraju biti isključene iz opsega dogovora, a EU sustav oznaka zemljopisnog podrijetla treba snažno zaštititi. Također treba postojati poseban tretman za osjetljive poljoprivredne i industrijske proizvode.

Zastupnici se zalažu za rezanje birokracije i pozivaju na “uzajamno priznavanje ekvivalentnih standarda”. Dogovor se neće moći postići u područjima gdje su američki standardi “vrlo različiti”, kao što je npr. odobravanje kemikalija, kloniranje ili kemikalije koje narušavaju rad endokrinih žlijezda.

Više o TTIP-u pročitajte ovdje.

Izvor: EP u Hrvatskoj

Photocredit: © Europska unija, 2015.– Izvor: Europski parlament