dan bez dizalaU Europi i svijetu stavlja se sve veći fokus na pandemijski rast tjelesne neaktivnosti, naročito u urbanim sredinama, gdje sedentarni način života postaje svakodnevica. Gotovo 60% europske populacije ne dostiže preporuke za dostatnom razinom zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Situacija u Hrvatskoj, nažalost, nije puno drugačija. Naime, prema posljednjim podacima Eurobarometra za Hrvatsku (uključena populacija iznad 15 godina starosti), 35% Hrvata se redovito (svaki dan ili nekoliko puta tjedno) bavi sportom, a 65% populacije se ne bavi nikakvim sportom ili to čini povremeno (manje od jedanput mjesečno).

Obzirom da sedentarni način života postaje sve učestalija, a opasna navika suvremenog društva, sasvim je jasno da je potrebna hitna promjena – usvajanje aktivnog stila života. Kako bi podržali i promovirali takvu promjenu, pokrenuta je nova Europska inicijativa – Dan bez dizala.  

Dan bez dizala je pan-Europska inicijativa i dio kampanje „Krećimo se sada“ (NowWeMove) koju je pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (International Sports and Culture Association -ISCA) uz podršku Europskog tjedna sporta.

Dan bez dizala je inicijativa koju je moguće provesti u zgradi Vaše ustanove/ureda, u shooping centru, u stambenoj zgradi, u hotelu, na javnim prostorima s pokretnim stepenicama, na parkiralištima, sveučilištima te ostalim javnim ili privatnim institucijama. Osnovna je ideja promoviranje korištenja stepenica umjesto dizala (ili pokretnih stepenica) uz slanje poruke da je kretanje jednostavno i lako te da ga je moguće „uklopiti“ u svakodnevnu rutinu.

Kad će se obilježavati Europski dan bez dizala i na koji način?

Europski dan bez dizala će se po prvi put diljem Europe obilježiti 05. lipnja 2015. godine.

Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA), u suradnji sa svojim lokalnim partnerima iz Albanije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Velike Britanije,  Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Malte, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Škotske, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Turske će pozvati građane, ustanove, tvrtke, udruge … da zatvore neka od svojih dizala (ili da samo uz dizala postave promotivne materijale) te da pozovu svoje zaposlenike te druge korisnike da umjesto dizala u to vrijeme koriste stepenice poštujući pri tome potrebe osoba s invaliditetom i osoba koje imaju određena ograničenja zbog nekih bolesti i stanja.

U inicijativu će se uključiti i Međimurska županija i EDIC Čakovec koji će postavljanjem promotivnih materijala i info pultom pozvati svoje zaposlenike kao i druge korisnike da umjesto dizala koriste stepenice, dajući tako svoj doprinos u promicanju aktivnog – zdravog stila života.

Pozivamo i Vas da se uključite u ovu inicijativu u cilju postizanja našeg zajedničkog cilja – obraćanja pozornosti javnosti na važnost tjelesne aktivnosti i njezinog utjecaja na psihičko i mentalno zdravlje te da zajedno pokažemo kako je jednostavno biti tjelesno aktivan unatoč zauzetom rasporedu.

U Međimurskoj županiji Dan bez dizala organizira Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Srednjom školom Čakovec i Županijskom bolnicom Čakovec, a Europski dan bez dizala će se obilježiti 05. lipnja 2015. godine (petak) od 09-12h u glavnom holu novog dijela Županijske bolnice Čakovec te u holu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Više informacija o Danu bez dizala uz praktične ideje o mogućnostima obilježavanja tog dana uz promotivne materijale dostupno je na slijedećoj web stranici:

http://no-elevators-day.nowwemove.com/how-to/ na kojoj ujedno možete i prijaviti svoju aktivnost.