U petak su u Riju započele Olimpijske igre koje se održavaju od 1896. godine i na kojima se više od 200 reprezentacija država svijeta natječu za slavu, a ove godine među njima je i Olimpijski tim izbjeglica. 

Na ljetnim igarama u Rio de Janiero, 10 izbjeglica sportaša iz četiriju zemalja natjecati će se zajedno kao olimpijski tim izbjeglica. Među njima su dva plivača, dva judo natjecatelja, maratonac i pet trkača na srednje udaljenosti. Njihovo atletsko junaštvo i prilagodljivost je priznanje hrabrosti i ustrajnosti svih izbjeglica – posebno u vrijeme kada je broj ljudi raseljenih zbog nasilja i proganjanja na najvišoj razini još od Drugog svjetskog rata.

Nakon nasilja i sukoba koje su preživjeli u svojim zemljama Siriji, Demokratskoj Republici Kongo, Južnom Sudanu i Etiopiji spas su pronašli u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Keniji i Brazilu.

Unatoč teškim uvjetima života odlučili su ostvariti svoje snove, da žive. Oni se na Olimpijadi bore za svih oko 60 milijuna izbjeglica u svijetu.

Sirijka Yusra Mardini je iz ratom zahvaćene zemlje izbjegla u Tursku. U malom čamcu sa još 20 osoba ova 18-godišnjakinja pokušala je prijeći u Grčku sanjajući o boljem životu. Na putu prema Grčkoj otkazao je motor na čamcu. Voda je počela ulaziti u čamac pun ljudi. Yusra i njena sestra su bile jedine koje su znale plivati.

Skočile su u Egejsko more i gotovo četiri sata gurale čamac prema obali. Uspjele su i spasile mnoge živote.

Iz Grčke je prešla u Njemačku.

Paulo Amotun Lokoro (24) iz Južnog Sudana iz ratom zahvaćene zemlje otišao je u Keniju. U rodnoj zemlji bio je pastir. U izbjegličkom kampu trčao je bos. Na Olimpijadi će se natjecati u utrci na 1.500 metara.

I 21-godišnji Yiech Pur Biel dolazi iz Južnog Sudana. I on je 2005. godine napustio domovinu i spas potražio u Keniji. Natjecati će se u utrci na 800 metara.

Još jedna sudionica Olimpijade koja je trčati naučila u izbjegličkom kampu u Keniji je Južnosudanka, 23-godišnja Rose Nathike Lokonyen.

Anjelina Nadai Lohalith (21) također dolazi iz Južnog Sudana. Sudjelovati će u utrci na 1.500 metara. Još kao šestogodišnjakinja upoznala je rat u svojoj zemlji. Sama je napustila zemlju i otišla u Keniju. Od tada ne zna ništa o svojoj obitelji. U Riju će se natjecati za svoju obitelj.

I 28-godišnji James Nyang Chiengjiek dolazi iz Južnog Sudana, a natjecati će se u utrci na 400 metara. Sa 13 godina je izbjegao u Keniju jer su ga oružane grupe u njegovoj zemlji primoravale da pristupi policiji.

Sirijac Rami Anis je u školi plivanja krenuo sa 14 godina u sirijskom gradu Halepu. Kada je počeo rat u Siriji otišao je do brata u Istanbul. Ovaj 25-godišnjak je uzimao i tečajeve u sportskom klubu Galatasaray. Nakon toga odlazi u Belgiju, a natjecati će se u plivanju u leptir stilu.

Yolande Bukasa Mabika iz Demokratske Republike Kongo (28) zbog sukoba u zemlji kao djevojčica je morala napustiti dom i živjeti u izbjegličkom kampu u prijestolnici Kinšasi. Tu se rodila ljubav prema džudu.

I Popole Misenga (24) dolazi iz Demokratske Republike Kongo. Kao devetogodišnjak primoran je živjeti u izbjegličkom kampu u Kinšasi. Kao i Mabika tu počinje trenirati džudo. Kako je kazao, tu ih je trener ostavljao gladne i zatvorene.

Poručio je da će osvojiti medalju u ime svih izbjeglica.

Etiopćanin Yonas Kinde (36) od sukoba u zemlji pobjegao je u Luksemburg. Tamo je pet godina radio kao vozač taksija. U isto vrijeme pokazivao je veliki interes za trčanje.

Više o Olimpijskom timu izbjeglica čitajte ovdje: UNHCR, a njihove nastupe možete pratiti na Facebook stranici i Twitteru.

Photocredit: Refugee Olympic Team – facebook page