Zbog uragana Harveya i pomoći koju EU može pružiti američkim tijelima Koordinacijski centar za odgovor na krizne situacije Europske komisije koji radi non-stop odnedavna je u redovitom kontaktu s američkom saveznom agencijom za upravljanje u izvanrednim situacijama FEMA-om.

Na zahtjev FEMA-e aktivirana je i služba EU-a za upravljanje u kriznim situacijama programa Copernicus i ona sada priprema karte procjene štete za više teksaških područja stradalih u uraganu.

Visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini izjavila je: Europska unija dobro zna kako razorne mogu biti prirodne katastrofe i zato suosjećamo s građanima Amerike stradalima u naletu smrtonosnog uragana. SAD može računati na svaku pomoć Europske unije, svoga snažnog povijesnog saveznika.

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides: EU-ov centar za krizne situacije pomaže našim američkim prijateljima koji se neumorno bore s posljedicama razornog uragana Harveya. Aktivirana je i EU-ova služba za kartiranje u kriznim situacijama: spremni smo pomoći kako god možemo.