Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos: Današnji događaj prekretnica je u povijesti upravljanja europskim granicama. Od danas su vanjske granice EU-a jedne države članice vanjske granice svih nas – u pravnom i operativnom smislu.

U manje od godinu dana uspostavili smo potpuno razvijeni sustav europske granične i obalne straže, provodeći u praksi načela zajedničke odgovornosti i solidarnosti država članica i Unije. Potreban nam je upravo ovakav europski odgovor kako bismo se mogli nositi s izazovima u području sigurnosti i migracije u 21. stoljeću.”

Svečanost otvaranja održala se na graničnom prijelazu Kapitan Andreevo, na vanjskoj granici Bugarske s Turskom, i uključivala je prezentaciju vozila, opreme i timova nove Agencije te konferenciju za novinare u kojoj su sudjelovali povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos, bugarski premijer Bojko Borisov, potpredsjednica vlade i ministrica unutarnjih poslova Bugarske Rumiana Bachvarova, državna tajnica u ministarstvu unutarnjih poslova Slovačke Denisa Sakova, izvršni direktor Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Fabrice Leggeri, ministri unutarnjih poslova i drugi viši dužnosnici EU-a. Nastavljajući se na rad Frontexa, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu pomno će nadzirati vanjske granice EU-a i surađivati s državama članicama u otkrivanju i uklanjanju potencijalnih prijetnji sigurnosti vanjskim granicama EU-u.

U novom mandatu uloga i aktivnosti Agencije znatno su prošireni. Broj stalno zaposlenih barem će se udvostručiti, a Agencija će prvi put moći kupovati vlastitu opremu i odmah je primijeniti u graničnim operacijama. Agencija će imati na raspolaganju brzo dostupnu pričuvu od najmanje 1500 službenika za granični nadzor, zajedno s tehničkom opremom, tako da ubuduće neće nedostajati ni osoblja ni opreme za njezine operacije. Europska granična i obalna straža osigurat će provedbu standarda Unije u upravljanju granicama putem periodičnih analiza rizika i obveznih procjena slabih točaka.

Europska granična i obalna straža bit će ključan element za jačanje europskih vanjskih granica kako bi građani mogli nastaviti slobodno živjeti i kretati se u Europskoj uniji te će pomoći u ispunjavanju obveze Europe da ponovno uspostavi normalno funkcioniranje schengenskog prostora te ukine privremene kontrole na unutarnjim granicama do kraja godine, kako je 4. ožujka utvrđeno u Komisijinu planu „Povratak Schengenu”.

Tijekom sljedećih mjeseci nova će Agencija postati potpuno operativna:

  • 6. LISTOPADA 2016. nova Agencija postaje pravno operativna
  • 7. PROSINCA 2016. snage za brzu intervenciju i pričuva opreme za brzu intervenciju postaju operativne
  • DO PROSINCA 2016. 50 novih zaposlenika u Agenciji
  • 7. SIJEČNJA 2017. pričuva za vraćanje postaje operativna
  • SIJEČANJ – OŽUJAK 2017. pilot-projekti procjene osjetljivosti

Kontekst

Uspostava europske granične i obalne straže, u skladu s najavom predsjednika Junckera u njegovom govoru o stanju Unije 9. rujna 2015., dio je mjera utvrđenih u okviru europskog migracijskog programa za bolje upravljanje vanjskim granicama EU-a i jačanje sigurnosti na njima. Održivost schengenskog prostora bez unutarnjih granica mogu jamčiti samo sigurne vanjske granice.

Europska komisija je 15. prosinca 2015. iznijela zakonodavni prijedlog uspostave europske granične i obalne straže, na temelju postojećih struktura Frontexa, kao odgovor na nove izazove i političku stvarnost s kojima se u području migracije i unutarnje sigurnosti suočava EU. Europski parlament i Vijeće odobrili su osnivanje europske granične i obalne straže u rekordnom vremenu od samo devet mjeseci.

Europska granična i obalna straža pridonijet će učinkovitijem upravljanju granicama, većoj unutarnjoj sigurnosti Europske unije i zaštiti načela slobodnog kretanja osoba. Uspostavljanjem europske granične i obalne straže osigurat će se dobro upravljanje vanjskim granicama EU-a, za što odgovornost dijele Unija i njezine države članice.

Dodatne informacije:

Priopćenje za tisak: IP-16-3281