Komisija je objavila prvu snimku crne rupe u povijesti, načinjenu u projektu Event Horizon Telescope, globalnom znanstvenom projektu u kojem sudjeluju i znanstvenici koje financira EU. To veliko otkriće vizualni je dokaz postojanja crnih rupa i pomiče granice suvremene znanosti.

Prvo opažanje crne rupe u povijesti plod je široke međunarodne istraživačke suradnje Event Horizon Telescope (EHT), a velik obol uspjehu dali su i znanstvenici koje financira EU. Riječ je o velikom znanstvenom postignuću kojim se produbljuje naše razumijevanje crnih rupa, potvrđuju predviđanja Einsteinove opće teorije relativnosti i otvaraju novi pravci istraživanja svemira. Prva snimka crne rupe danas je istodobno objavljena na šest konferencija za medije održanih diljem svijeta. Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: Znanost nerijetko nadahnuće nalazi u fikciji. Crne rupe dugo nam već bude znatiželju i golicaju maštu. Zahvaljujući radu europskih znanstvenika, od danas više nisu samo teorijski koncept. Otkriće je zadivljujuće i iznova pokazuje kako se u suradnji s partnerima diljem svijeta može doći do neočekivanih spoznaja, a naše poimanje svijeta iz temelja protresti.

Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća (ERC) profesor Jean-Pierre Bourguignon dodao je: Čestitam znanstvenicima diljem svijeta zaslužnima za ovo nadahnjujuće otkriće koje pomiče granice našeg znanja. Posebno mi je zadovoljstvo primijetiti da su uspjehu presudno pridonijeli znanstvenici koji se financiraju sredstvima Europskog istraživačkog vijeća. Rezultati financiranja tako fundamentalnih istraživanja ni po čemu nisu sigurni, ali EU-ova dalekovidna investicijska odluka pokazala se iznova promišljenom, a potkrjepu je dobio i ERC-ov cilj ulaganja u visokorizična, ali potencijalno revolucionarna istraživanja.

Financijska sredstva EU-a u okviru Europskog istraživačkog vijeća (ERC) bila su ključna za EHT. EU je financirao rad triju vodećih znanstvenika i njihovih timova uključenih u otkriće te je pomogao u razvitku i nadogradnji velike teleskopske infrastrukture, ključne za uspjeh projekta.

Ovo postignuće novo je među brojnima ostvarenima u okviru EU-ova programa Obzor 2020. i njegovih prethodnih okvirnih programa. Kako bi EU zadržao vodeće mjesto u istraživanju i inoviranju u svijetu, Komisija je na temelju postignutog uspjeha predložila dosad najambiciozniji program EU-a: Obzor Europa.

Fotografije i videozapisi crne rupe na audiovizualnom portalu Komisije