112-U nuždi

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 2005.godine. Osnovna zadaća mu je prijem svih hitnih poziva na broj 112, jedinstveni europski broj za sve hitne situacije na koji građani RH i strani državljani mogu zatražiti pomoć ili dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša.

Prilikom poziva broja 112:

  • Pozivatelj ne treba poznavati telefonske brojeve žurnih službi te strukovne i teritorijalne nadležnosti službi potrebnih u hitnoj situaciji.
  • Jedan hitni poziv na 112 paralelno alarmira nekoliko službi jer nakon dojave, operater alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju čime se štedi na vremenu jer hitne službe nije potrebno pojedinačno pozivati.
  • Hitnim službama je olakšan rad jer operater u centru 112 filtrira zlonamjerne, nenamjenske i opetovane pozive, kada se jedan slučaj višestruko dojavljuje od različitih očevidaca što hitnim službama ometa rad.

Osim poziva za hitne službe (hitna medicinska pomoć, vatrogasci i policija) na broj 112 zaprimaju se pozivi građana koji traže pomoć i savjete vezane uz svakodnevne životne probleme i situacije. U trenucima kada se nađu u situaciji da ne znaju kome se obratiti sve viša građana zatraži pomoć pozivom na broj 112. Djelatnici centra 112 nastoje pomoći građanima bilo savjetom ili upućivanjem na nadležne službe, organe ili ustanove.

Anketa o svjesnosti građana Europske unije o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112, koju je Europska komisija provela u siječnju 2014., pokazala je kako 65% ispitanika u RH ima saznanja o broju 112 i njegovoj namjeni, što je znatno više od prosjeka ( EU: 41 % ).

Ono što je manje poznato, djelatnici centra 112 imaju mogućnost, sukladno Pravilniku o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112, privremeno ili trajno isključiti iz elektroničke komunikacijske mreže građane koji zlouporabe poziv na broj 112. U 2015 godini privremeno smo isključili 18 korisnika mobilnih uređaja koji su usprkos upozorenju nastavili pozivati broj 112 i tako uzurpirali liniju za žurne pozive.