Europska komisija dodijelit će 200,9 milijuna EUR u 2020. za financiranje promotivnih aktivnosti za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU-a kod kuće i u inozemstvu.

U programu rada za politike promocije za 2020. koji je donijela Komisija navode se glavni prioriteti potpore. Politika EU-a za promicanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda osmišljena je kako bi se tom sektoru pomoglo da iskoristi rastuće i sve dinamičnije globalno poljoprivredno-prehrambeno tržište, kako bi se podigla svijest o sustavima kvalitete uključujući ekološke proizvode i pomoglo proizvođačima u slučaju poremećaja na tržištu.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: Europa u svijetu ima ugled bez premca kad je riječ o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i EU nije slučajno najveći svjetski izvoznik tih proizvoda. Naša politika promocije sa sve više sredstava podupire proizvođače iz EU-a u nastojanjima da njihovi proizvodi postanu prepoznatljivi i u EU-u i izvan njega, ali i u suočavanju s tržišnim poteškoćama podizanjem svijesti o njihovim proizvodima. Postojećim sporazumima o trgovini stvaraju se i uvjeti za povećanje njihova izvoza na tržišta koja brzo rastu. Nedavno sklopljeni bilateralni sporazum EU-a i Kine o oznakama zemljopisnog podrijetla još je jedan primjer rada Komisije na stvaranju mogućnosti za proizvođače i visokokvalitetne proizvode iz EU-a.

U 2020. više od polovine sredstava (118 milijuna EUR) bit će namijenjeno kampanjama usmjerenima na tržišta izvan EU-a koja imaju potencijal za veliki rast, kao što su Kanada, Kina, Japan, Koreja, Meksiko i Sjedinjene Američke Države. Među sektorima prihvatljivima za financiranje su sektori proizvodnje mliječnih proizvoda i sireva, stolnih maslina, maslinova ulja i vina. Očekuje se da će se odabranim kampanjama povećati konkurentnost i potrošnja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a, da će oni postati prepoznatljiviji i da će se povećati njihov tržišni udio u tim ciljanim zemljama.

Usto će potrošači u EU-u i svijetu dobiti informacije o različitim sustavima kvalitete i oznakama EU-a o kvaliteti kao što su oznake zemljopisnog podrijetla ili ekološki proizvodi. Kampanje će dodatno biti usredotočene na isticanje visokih standarda sigurnosti i kvalitete te raznolikosti i tradicionalnih aspekata poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a. Naposljetku, u EU-u će se naglasak staviti na promicanje zdrave prehrane i povećanje konzumacije svježeg voća i povrća u okviru uravnotežene prehrane.

Pozivi na podnošenje prijedloga za predstojeće kampanje u 2020. bit će objavljeni u siječnju 2020. Zahtjeve za financiranje i prijedloge mogu podnijeti brojna tijela, kao što su trgovinske organizacije, organizacije proizvođača i poljoprivredno-prehrambene skupine nadležne za promotivne aktivnosti.

Prijedloge za takozvane „jednostavne” programe može podnijeti jedna ili više organizacija iz iste države članice EU-a, dok prijedloge za programe s više korisnika podnose najmanje dvije nacionalne organizacije iz najmanje dvije države članice ili jedna europska organizacija ili više njih.

U 2020. godini 100 milijuna EUR dodijelit će se za jednostavne programe, a 91,4 milijuna EUR za programe s više korisnika.

Dodatnih 9,5 milijuna EUR izdvojeno je za inicijative Komisije koje obuhvaćaju sudjelovanje na sajmovima i u komunikacijskim kampanjama te diplomatske ofenzive na čelu s europskim povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj u pratnji poslovnog izaslanstva. Te će se inicijative još ojačati dodatnim iznosom od 17,2 milijuna EUR preostalim iz programa s više korisnika za 2019. To je dodatna potpora za sektore proizvodnje sireva i maslaca, maslinova ulja i stolnih maslina na izazovnom globalnom tržištu.

Dodatne informacije

Godišnji program rada za 2020.

Više o EU-ovoj politici promocije poljoprivrednih proizvoda