EDIC Čakovec je jučer (14.04.) sudjelovao na Sajmu poslova u Murskom Središću koji je devetu godinu za redom organizirao Područni ured Čakovec, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Čak 65 izlagača predstavilo je svoje firme i time je ovaj sajam postao najveći do sada. Na našem štandu mogli ste pronaći informacije o pravima građana prilikom odlaska na rad u druge države članice EU, mogućnostima obrazovanja u EU i druge informacije o Europskoj uniji.

U zadnje dvije godine je u Međimurju otvoreno 2700 radnih mjesta i vidljiva je niska stopa nezaposlenosti u odnosu na druge krajeve Hrvatske. Na početku 2016. godine nezaposlenih je bilo 4900, a očekuje se pad tog broja jer dolazi turistička sezona.

“Treba reći da od te ukupne brojke 93 posto su ljudi koji su se zaposlili a samo 7 posto je stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa. Očito su to dobri gospodarski parametri, dovode do toga da će na tržištu u Međimurju nedostajati radne snage, a to onda dovodi do onog našeg ključnog problema da će poduzetnici biti primorani povećavati plaće”, izjavio je Međimurski župan Matija Posavec.

Na tržištu rada najtraženije struke su one iz metaloprerađivačke industrije, ugostiteljstva, vinarstva, obuće, kože i šivanja. Od 65 izlagača na Sajmu poslova, 40 do 42 su oni iz realnog sektora.

“Nadam se da će uskoro brojka nezaposlenih pasti ispod 4800, a to će biti najmanje nezaposlenih od 2008. godine, kada svi znamo da se dogodila prekretnica i da je počela kriza koja u Međimurskoj županiji jenjava”, rekla je Marina Kodba iz Zavoda za zapošljavanje Međimurske županije.

Međimurska županija i dalje će nastaviti trend smanjenja nezaposlenosti. Promjenom upisne politike, otvarat će se razredni odjeli, pogotovo u metalskoj struci. Želja je da se učenike motivira da upisuju one programe u školama gdje će imati financijsku potporu od samih poduzetnika. Time će se učenici stipendirati već u srednjoj školi, i odmah nakon školovanja ih očekuje radno mjesto.

“Pa današnji sajam bi svakako trebao zaposliti barem nekoliko osoba i onda je zaista ispunio svoju svrhu. Bitno je da se spoje oni koji posao nude i oni koji posao traže”, izjavio je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.