Cilj petog izdanja Europskog mjeseca kibersigurnosti, koji diljem Europe traje tijekom cijelog listopada 2017., jest jačanje svijesti o prijetnjama u području kibersigurnosti te promicanje kibersigurnosti među građanima i organizacijama edukacijom i razmjenom dobrih praksi.

Ovogodišnja kampanja nastavlja se na prijedloge Komisije o jačanju odgovora EU-a na kibernapade, a dodatno će promicati poruku da kiberhigijena mora biti dio naših svakodnevnih aktivnosti.

Potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, zadužen za digitalno jedinstveno tržište, izjavio je: „Kibersigurnost je kamen temeljac digitalnog svijeta i naša zajednička svakodnevna odgovornost. Pozdravljam zajedničke napore za promicanje osviještenosti i konkretnih djelovanja vezanih uz kibersigurnost i kiberhigijenu diljem Europe.“

Tu godišnju kampanju za podizanje svijesti organiziraju Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA), Europska komisija te više od 300 partnera, uključujući tijela lokalne i državne vlasti, sveučilišta, trustove mozgova, nevladine organizacije i strukovna udruženja. U listopadu će se diljem Europe održati približno 300 aktivnosti.

Radi rješavanja potrebe za pametnijim načinima provjere autentičnosti Komisija je tijekom tog mjeseca pokrenula novu nagradu u okviru programa Obzor: „Neometana provjera autentičnosti za svakoga“. Inovatorima koji pridonesu izumu sigurnih, privatnih i ekonomičnih načina provjere autentičnosti dostupnih svima i prikladnih za sve pametne naprave na raspolaganju je četiri milijuna eura.

Na interaktivnoj karti možete saznati što se u vašoj zemlji događa tijekom Mjeseca kibersigurnosti. Na posebnom web-mjestu dostupni su savjeti na 23 jezika, internetski kvizovi i informativni materijali.

Dodatne informacije dostupne su u ENISA-inu priopćenju za medije te u informativnom članku o jačanju kibersigurnosti kako ga je predložila Europska komisija 13. rujna 2017.