Sljedeći izbori za Europski parlament održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. U našem pregledu saznajte najbitnije činjenice o europskim izborima.

Izlaskom na europske izbore u svibnju 2019. građani biraju 705 zastupnika koji će ih predstavljati u Parlamentu do 2024.

Izborni propisi

Iako postoje određeni zajednički izborni propisi, neki se aspekti razlikuju od zemlje do zemlje, primjerice glasačka dob ili mogućnost glasanja putem pošte ili iz inozemstva.

Birališta u Hrvatskoj otvaraju se u nedjelju, 26. svibnja, a birači koji imaju boravak u drugoj državi članici, mogu glasovati u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili pred nadležnim tijelom druge države članice u kojoj imaju prijavljeno boravište.

Na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva moguće je pronaći sve najnovije informacije o europskim izborima 2019., a nacionalna pravila o glasovanju saznajte u infografici.

Glasanje

Što dobivamo izlaskom na izbore?

Sudjelovanjem u europskim izborima građani odlučuju o smjeru u kojem će EU ići narednih pet godina u područjima poput međunarodne trgovine, sigurnosti, zaštite potrošača, borbe protiv klimatskih promjena i gospodarskog rasta. Zastupnici u Europskom parlamentu ne samo da oblikuju novo zakonodavstvo, već i razmatraju druge institucije EU.

Izlaskom na izbore građani EU-a također sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu. Što je EU do sada učinio za vas i vašu regiju, saznajte ovdje.

Što rade moji zastupnici EP-a?

Kampanja Ovaj put glasam

Europa pripada svima nama, a glasovanje u europskim izborima prvi je korak kojim doprinosimo europskoj demokraciji. Prijavite se na ovajputglasam.eu i pozovite svoju obitelj i prijatelje da učine isto. Diljem Europe održavaju se različiti događaju s ciljem podizanja svijesti o važnosti glasovanja. Provjerite ovdje vrijeme i mjesto događaja koji se održavaju u vašoj blizini. Svi zainteresirani mogu sudjelovati i u organizaciji događaja i pridružiti se nacionalnom timu u kampanji.

Svi imamo različite razloge zbog kojih ćemo izaći na izbore u svibnju. Podijelite vaše razloge s prijateljima i provjerite naš pregled.