Gume dizajnirane za učinkovitiju potrošnju goriva pomažu u smanjenju emisija, a nove oznake u odabiru zbog informacija o potrošnji goriva, prianjanju na mokroj podlozi i razini buke.

EU se obvezao smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto u odnosu na razine iz 1990. do 2030. u skladu s Pariškim sporazumom. Cestovni promet odgovoran je za otprilike 22 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u, a promet je jedini sektor u kojem su emisije na višoj razini nego u 1990. Kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050., EU želi smanjiti emisije iz prometa za 60 posto do 2050. u usporedbi s razinom iz 1990.

Gume su odgovorne za između 20 i 30 posto potrošnje goriva vozila, što znači da odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva može pridonijeti smanjenju emisija iz prometa. Kako bi se potrošačima pomoglo u donošenju informiranih odluka EU uvodi novi sustav označivanja guma.

Infografika o označavanju guma
Infografika 

Nove oznake za pomoć potrošačima

Oznake će uključivati informacije o učinkovitosti potrošnje goriva i prianjanju na mokroj podlozi, na ljestvici od A do G (slično oznaci energetske učinkovitosti koja se upotrebljava za kućanske aparate), kao i informacije o njihovoj vanjskoj razini buke, izražene u decibelima.

Informacije o prianjanju na snijegu i ledu mogu se dodati u budućnosti te informacije o kilometraži i abraziji (koji su odgovorni za zagađenje mikroplastikom) kada metoda ispitivanja postane dostupna.

Oznake moraju biti jasno vidljive potrošačima, na svim mjestima na kojima se prodaju gume, uključujući i na internetu, i moraju osigurati QR kod za jednostavno skeniranje.

Koristi novog označivanja

Novim oznakama guma potrošačima u EU-u omogućuje se odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva, što može dovesti do velike uštede u pogledu potrošnje i smanjenja emisija. Sigurnost na cestama poboljšava se s pomoću boljeg prianjanja na mokroj podlozi, a informacije o razinama buke pomažu smanjiti onečišćenje bukom koje uzrokuju automobili.

Sljedeći koraci

Europski parlament odobrio je nove oznake 13. svibnja. Nova pravila stupaju na snagu 1. svibnja 2021. 

Saznajte više o smanjenju emisija:

Daljnje informacije