Dobre vijesti za mlade Europljane!

Europska komisija poduzela je prve korake kako bi provela prijedlog Europskog parlamenta za “besplatne interrail karte za Europljane koji navrše 18 godina” dodijelivši proračun od 12 milijuna eura za 2018. godinu.

Očekuje se da će oko 20.000-30.000 mladih iskusiti putovanja što će pridonijeti poticanju europskog identiteta, jačanju zajedničkih europskih vrijednosti i promicanju otkrivanja europskih lokaliteta i kultura. Ovaj se prijedlog dobro uklapa u ambiciju EU-a da promovira mobilnost učenja, aktivno građanstvo, socijalnu uključenost i solidarnost svih mladih ljudi.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, rekao je: „Važno je da svim našim mladima ponudimo mogućnost širenja njihovih horizonata upoznavanjem drugih zemalja. Obrazovanje nije samo ono o čemu učimo u učionici, već i ono što otkrivamo o kulturama i tradicijama naših europskih sugrađana.“

Kroz ovu će se akciju nastojati ponuditi mladim ljudima, bez obzira na socijalnu ili obrazovnu pozadinu, uključujući osobe s smanjenom mobilnošću, prilika za putovanje u inozemstvo. Bit će organizirana promotivna kampanja za informiranje mladih Europljana koji će napuniti 18 godina o ovoj novoj mogućnosti i može uključivati otvoreno natjecanje za odabir prvih osoba koje će putovati. Očekuje se da će prvi sudionici putovati ovog ljeta. Kao opće pravilo, putovanje će se odvijati željeznicom, ali i alternativni modeli prijevoza će biti mogući gdje je to potrebno, uzimajući u obzir okoliš kao i vrijeme te udaljenost.