Za manje od pet mjeseci Komisija će predložiti novi dugoročni proračun EU-a – višegodišnji financijski okvir (VFO) – za razdoblje nakon 2020.

Kolegij povjerenika održao je prvu orijentacijsku raspravu o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru. Komisija je danas pokrenula i niz javnih savjetovanja o prioritetima EU-a koji bi se trebali odraziti u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru. Tome je prethodila objava Komisijina dokumenta za razmatranje o budućnosti financija EU-a 28. lipnja 2017. i Komisijine Bijele knjige o budućnosti Europe 1. ožujka 2017., kojom je upućen poziv svim građanima da se uključe u raspravu o ključnim odlukama koje utječu na našu zajedničku budućnost.

Unatoč ograničenosti sredstava, očekuje se da će se iz proračuna EU-a i dalje ulagati u rast, radna mjesta i inovacije te u glavne izazove predstojećeg desetljeća – digitalnu revoluciju, globalizaciju, klimatske promjene, migracije, obranu i sigurnost.

Građani do 8. ožujka mogu iznijeti svoje mišljenje (na ovome linku: http://bit.ly/2D0jdxZ) o tome u kojim područjima EU može ponuditi najveću dodanu vrijednost te kamo bi trebao usmjeriti ulaganja kako bi svaki uloženi euro imao najveći mogući učinak. Mogu iznijeti svoje komentare o funkcioniranju aktualnih politika i programa EU-a, kao što su kohezijska politika i politika za mlade, podrška inovacijama i poduzećima te ulaganja u stratešku digitalnu, prometnu i energetsku infrastrukturu, kao i prijedloge za njihovo poboljšanje u smislu uspješnosti, pojednostavnjenja ili pak prilika za postizanje sinergije među različitim fondovima.

Rezultati savjetovanja upotrijebit će se u tekućem razmatranju novog višegodišnjeg financijskog okvira zajedno s mogućnostima i zamislima koje su već iznijele države članice, tijela lokalne vlasti i privatni dionici.

Komisija će svoj prijedlog novog proračuna EU-a iznijeti u svibnju 2018. Povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger izjavio je: „Neću iznositi nikakav prijedlog bez prethodne opširne rasprave sa svim dionicima. Definitivno me zanimaju sva mišljenja. Danas pokrenuta javna savjetovanja poslužit će kao dopuna razgovora s glavnim gradovima EU-a koje sam pokrenuo još tijekom 2017. Cilj nam je prikupiti mišljenja što većeg broja građana i tako stvoriti čvrste temelje za pripremu nove generacije programa EU-a u kojima će svaki euro iz proračuna EU-a Europljanima zajamčeno donijeti najveću moguću dodanu vrijednost.

Dodatne informacije o javnim savjetovanjima dostupne su ovdje.