U petak, 8. srpnja i subotu, 9. srpnja predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk boravit će u Varšavi radi NATO-ova sastanka na vrhu te sastanka čelnika EU-a i SAD-a.

Sastanak će biti prilika za isticanje transatlantskog jedinstva te razgovor o zajedničkim izazovima vezanima uz politiku, gospodarstvo i međunarodnu sigurnost. Za čelnike će to biti prva prilika da zajedno rasprave ishod referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini nakon sastanka visoke predstavnice/potpredsjednice i američkog državnog tajnika Johna Kerryja krajem lipnja. Izjave koje je tom prilikom dala visoka predstavnica/potpredsjednica mogu se pročitati ovdje.

Nakon sastanka čelnika uslijedit će zajedničke izjave za medije, predviđene za 10.50. Izjave će se prenositi uživo putem servisa EbS. Uoči NATO-ova sastanka na vrhu predsjednik Juncker, predsjednik Tusk i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potpisat će zajedničku deklaraciju EU-a i NATO-a. Riječ je o prvoj deklaraciji takve vrste, a rezultat je rasprave o suradnji EU-a i NATO-a na zadnjem zasjedanju Europskog vijeća 28. lipnja 2016. Njome će se, u skladu s pozivom koji su uputili šefovi država i vlada EU-a, istaknuti važnost daljnjeg jačanja suradnje između EU-a i NATO-a u razdoblju dosad nezabilježenih sigurnosnih izazova s istoka i juga.

Na marginama sastanka na vrhu predviđa se niz dvostranih sastanaka, uključujući sastanak visoke predstavnice/potpredsjednice s delegacijom Afganistana, koju će predvoditi predsjednik Ashraf Ghani. Sastanak bi trebao poslužiti kao platforma za daljnje pripreme za bruxellesku konferenciju o Afganistanu, koja će se održati 4. i 5. listopada u Bruxellesu, kao i za razgovor o dvostranim odnosima EU-a i Afganistana te o regionalnim i međunarodnim pitanjima.