Parlament surađuje sa državama članicama na tome da se mogu kupiti respiratori, zaštitne maske i ostala medicinska oprema potrebna u bolnicama diljem EU-a.

  • EU će kupiti medicinsku opremu za bolnice vrijednu 50 milijuna EUR-a
  • testovi, zaštitne maske i respiratorni uređaji nabavljat će se zajednički
  • od početka epidemije iz cijelog je svijeta kućama vraćeno više od 1800 građana EU-a

Prošli tjedan Komisija je pripremila plan za prikupljanje medicinske opreme (putem rescEU) kako bi roba potrebna za suzbijanje pandemije COVID-19 brzo mogla doći do država članica koje se pogađa nedostatak opreme. Ova je oprema potrebna za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih radnika i pomoć u usporavanju širenja virusa.

Parlament surađuje s državama članicama kako bi brzo odobrio 40 milijuna eura, od ukupno 50 milijuna namijenjenh za medicinsku opremu, za intenzivnu njegu poput respiratora i osobne zaštitne opreme uključujući i maske za višekratnu upotrebu.
Države članice također udružuju snage u okvirus Sporazuma o zajedničkoj nabavi za kupnju osobne zaštitne opreme, respiratora i uređaja potrebnih za testiranje na koronavirus. Na taj će način države članice moći nastupiti snažnije na svjetskom tržištu.

Izjava

Komentirajući prijedlog Komisije, predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Pascal Canfin (Renew Europe, Francuska) je izjavio: „Prošli je tjedan Europa donijela nekoliko povijesnih odluka s ciljem suzbijanja pandemije COVID-19, uključujući negativne posljedice za ekonomiju EU-a. To ne govorimo dovoljno često ni dovoljno glasno. Europa čini sve što može kako bi spasila živote. Mehanizam civilne zaštite EU-a već je spašavao građane EU-a u doba potresa, uragana i poplava te u borbi protiv šumskih požara. Sada po prvi put upotrebljavamo sredstva EU-a u okviru programa rescEU za podršku državama članicama u nastojanjima da se bore protiv virusa tako što im osiguravamo prijeko potrebnu medicinsku i zaštitnu opremu. To je solidarnost EU-a na djelu. Sadašnja kriza također pokazuje da je važno imati dovoljno sredstava da se pokriju potrebe programa Mehanizma civilne zaštite EU-a za razdoblje nakon 2020., što je i bilo stajalište Parlamenta,” zaključio je Canfin.

Dodatne informacije

RescEU dio je Mehanizma civilne zaštite EU-a kojim se jača suradnja zemalja EU-a u području civilne zaštite. Od 2019., kada je osnovan rescEU, Unija može izravno pomoći državama članicama pogođenim katastrofama ako njihovi nacionalni kapaciteti nisu dovoljni.
Zahvaljujući Mehanizmu civilne zaštite EU-a, nakon izbijanja epidemije COVID-19 kućama je vraćeno više od 1800 građana iz cijelog svijeta. Ovdje možete saznati više.