5. listopada 2016. Europska unija ratificirala je Pariški sporazum o klimi, čime je pređen dvostruki prag potreban za njegovo stupanje na snagu i time je više od 55 zemalja koje predstavljaju više od 55% emisija stakleničkih plinova ratificiralo tekst. Pariški sporazum će stupiti na snagu 4. studenog 2016., uoči konferencije COP22 u Marakešu 7. – 16. studenog 2016.

Brzina kojom je ugovor stupio na snagu naglašava koliku podršku klimatska akcija ima širom svijeta. Pariški sporazum je također sastavni dio globalnih ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals, SDGs), oko kojih je postignut dogovor u 2015. Ono što je počelo kao dva različita programa spojeno je u jednu smionu viziju boljeg svijeta za svakog čovjeka, ženu i dijete.

Europska unija odigrala je ključnu ulogu u postizanju ovog povijesnog sporazuma u Parizu, gdje je 195 zemalja prihvatilo prvi univerzalni, pravno obvezujući globalni dogovor o klimi. Tim ambicioznim i uravnoteženim dogovorom, prvim velikim višestranim sporazumom 21. stoljeća, iznosi se globalni akcijski plan kojim će se svijet odvratiti s puta opasnih klimatskih promjena ograničavanjem globalnog zatopljenja na manje od 2 °C.

Pariškim sporazumom šalje se jasan signal ulagačima, poduzećima i donositeljima politika da je globalni prijelaz na čiste energije naša stvarnost i da u traženju izvora energije treba napuštati onečišćujuća fosilna goriva. Pariški sporazum o klimatskim promjenama most je između današnjih politika i postizanja neutralnosti emisije stakleničkih plinova prije kraja stoljeća.

Više o Sporazumu saznajte ovdje: UNFCCC

Pratite: Twitter, Facebook, Instagram