Od 2. do 9. svibnja u Međimurskoj se županiji obilježava Dan Europe.

Europski tjedan kao manifestacija pokrenuta je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, 5. svibnja 1949., Dan osnivanja Vijeća Europe, te 9. svibnja 1950., dan potpisivanja Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe.

U organizaciji Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec  i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije tijekom Europskog tjedna održavaju se različita informativna, edukativna i zabavna događanja koja su namijenjena različitim ciljnim skupinama, ali prvenstveno usmjerena na informiranje cjelokupne javnosti o EU i članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

PROGRAM:

2. svibnja, UTORAK

10.00 DAN EUROPE U GRADU PRELOGU – glavni trg

Promotivni štand u Prelogu gdje će se građani moći informirati o EU. Osim info štandova, biti će organizirane i igraonice za djecu dječjih vrtića.

4. svibnja – ČETVRTAK

10.00 DAN EUROPE U MURSKOM SREDIŠĆU – šetnica uz Muru

Promotivni štand u Murskom  Središću gdje će se građani moći informirati o EU. Osim info štandova, biti će organizirane i igraonice za djecu dječjih vrtića.

5. svibnja, PETAK

09.00     DJEČJI EU PARLAMENT – velika vijećnica Međimurske županije

Djeca dječjeg vrtića Dječja mašta, s odgajateljicom Ivanom Pečarko na čelu projekta, održao je svoju zadnju (6.) sjednicu 2016. godine povodom Dana Europe. U sklopu ovog edukativnog i zabavnog događaja djeca vrtićke dobi predstavljaju svoje znanje o Europi i Europskoj uniji. Svrha ovog projekta jest upoznavanje djece sa drugim kulturama, učenje o različitosti i multikulturalnosti.

8. svibnja – PONEDJELJAK

11.00     Finale 15. EU-KVIZOŠ Donji Kraljevec

Za učenike sedmih razreda osnovnih škola organiziramo natjecanje u poznavanju tema vezanih za Europsku uniju, koje se ove godine održava 15. put.

9. svibnja – UTORAK

11.00     Konferencija za mlade „Plus za ERASMUS+“ – Zgrada Scheier

Tijekom 2017. godine u svim zemljama koje sudjeluju u programu obilježava se 30. obljetnica ERASMUS programa s ciljem informiranja što većeg broja potencijalnih i budućih korisnika. Obrazovne institucije u Međimurskoj županiji sudjeluju u programu od samog početka, a ovom konferencijom nastojimo informirati učenike i mlade o mnogobrojnim plusevima koje ovaj program nudi.

13:30     Kviz o Europi, Europskoj Uniji i još koječemu…. – Zgrada Scheier

EU kviz za učenike srednjih škola u organizaciji Srednje škole Čakovec.