Europska komisija je objavila rezultate indeksa digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) za 2017., alata kojim se mjere rezultati 28 država članica u nizu područja, od povezivosti i digitalnih vještina do digitalizacije poduzeća i javnih usluga.

DESI za 2017. upućuje na to da Europa napreduje, no jaz između zemalja na najvišem stupnju digitalnog razvoja i onih manje uspješnih i dalje je prevelik. Potrebni su veći napori i ulaganja za potpuno iskorištavanje prednosti jedinstvenog digitalnog tržišta.

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: „Europa se postupno digitalizira, no mnoge države moraju pojačati svoje napore. Za potpuno iskorištavanje prednosti jedinstvenog digitalnog tržišta potrebna su veća ulaganja svih država članica. Ne želimo razvoj digitalne Europe u dvije različite brzine. Zajedno moramo raditi na tome da Europska unija postane vodeća svjetska digitalna sila.

Najuspješnije zemlje s obzirom na DESI ove su godine Danska, Finska, Švedska i Nizozemska, a slijede Luksemburg, Belgija, Ujedinjena Kraljevina, Irska, Estonija i Austrija. Od država EU-a najveći napredak ostvarile su Slovačka i Slovenija. Unatoč određenim poboljšanjima, neke države članice, među kojima Poljska, Hrvatska, Italija, Grčka, Bugarska i Rumunjska, u digitalnom razvoju i dalje zaostaju u odnosu na prosjek EU-a.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i memorandumu.

Profili po pojedinim zemljama dostupni su ovdje.