Kako bi educirali mlade o važnosti prevencije elektroničkog nasilja, stvaranja sigurnog virtualnog okruženja te dostupnosti kvalitetnih internetskih sadržaja, u suradnji s kolegama iz Europe Direct Koprivničko-križevačke županije organizirali smo konferenciju “Digitalna Europa – sigurnost rada na Internetu i online nastavi” u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Jedan od prioriteta Europske unije je DIGITALNA EUROPA:

  • superračunalstvo,
  • umjetna inteligencija,
  • kibersigurnost,
  • napredne digitalne vještine,
  • osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.

Svoj rad u online okruženju zbog trenutne pandemije pun je izazova i prijetnji, te su učenici pokušali dočarati svoje viđenje takvog oblika nastave te iznijeti prednosti i nedostatke.

Svi su se složili s jednom činjenicom da svima nedostaje druženje s prijateljima, pa se nadaju da će online nastave biti što manje, a ovakvih druženja uživo što više!

Prezentaciju o Sigurnosti rada na Internetu, njegovim prednostima, nedostacima i potencijalima, održala je Gordana Lohajner iz Udruge Suradnici u učenju, a konferenciji su nazočili učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Srednje škole Čakovec, te su nam se pridružili i učenici iz Gimnazije Fran Galović Koprivnica koji su prezentirali svoja iskustva rada u online nastavi i sudjelovali u debati o spomenutim temama. Sudionike konferencije pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, ujedno i voditelj Europe Direct informacijskog centra Čakovec Darko Radanović.

Nakon konferencije posjetili smo suvremeni centar Metalska jezgra Čakovec i Visit Međimurje s Eko muzejom “Međimurje malo” u kojem su uz pomoć 3D naočala i suvremene tehnologije virtualno posjetili znamenitosti Međimurja. Naravno da su oba centra financirana sredstvima EU-a.