Digitalni dan u Rimu donosi obećanja glede računalstva visokih performansi i povezane mobilnosti te novi okvir za interoperabilne digitalne javne usluge.

Sedam država članica jučer je u Rimu potpisalo zajedničku deklaraciju o računalstvu visokih performansi, dok je 29 europskih zemalja potpisalo pismo namjere o prekograničnim eksperimentima s kooperativnom, povezanom i automatiziranom mobilnošću.

U deklaraciji o računalstvu visokih performansi iznosi se plan uspostave integrirane infrastrukture svjetske klase s podrškom za najmanje 1018 izračuna u sekundi (tzv. egzaskalarno računalstvo). Ta će infrastruktura biti dostupna diljem EU-a, i to znanstvenim zajednicama, industriji i javnom sektoru, bez obzira na to gdje se korisnici nalaze.

Na Digitalnom danu, jednodnevnoj konferenciji Komisije o digitalnoj budućnosti EU-a, predstavljene su i novosti o digitalnim javnim uslugama: Komisija je danas predstavila novi europski okvir za interoperabilnost kojim će se javnim upravama olakšati koordinacija rada na digitalizaciji. Time će se pridonijeti smanjenju birokracije, npr. pri predavanju zahtjeva za izdavanje potvrdi, registraciji za korištenje usluga i predavanju poreznih prijava.

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: „Da bi digitalna budućnost Europe bila sigurna, Europljani moraju imati digitalne vještine. Isto tako, moramo digitalizirati europsku industriju te istraživačima i start-up poduzećima zajamčiti pristup podacima i vrhunskim tehnologijama. Moramo povezati promet i zajamčiti mobilnost bez granica u EU-u. Danas poduzimamo važne korake u smjeru ostvarenja tih ciljeva.

Potpredsjednikova cijela izjava dostupna je ovdje.

Digitalni dan održava se u okviru proslave šezdesete obljetnice Ugovorâ iz Rima, a predstavlja doprinos raspravi o budućnosti Europe započetoj Bijelom knjigom koju je predsjednik Juncker predstavio početkom mjeseca.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije, a rasprave se mogu pratiti uživo putem web-prijenosa. Rasprave su interaktivne, a sudjelovati je moguće putem Facebooka i Twittera pod oznakom #DigitalDay17 i @DSMeu.