Kandidati 1. srpnja 2018. moraju imati 18 godina, moraju biti građani EU-a i biti spremni za putovanja ovog ljeta.

Od sutra (u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu) do 26. lipnja (u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu) mlade osobe mogu se prijaviti za osvajanje karata koje će im omogućiti da putuju i otkriju svoj kontinent od srpnja do kraja kolovoza 2018. Sudjelovanjem u inicijativi DiscoverEU doživjet će slobodu kretanja i bolje upoznati raznolikost Europe, uživat će u njezinu kulturnom bogatstvu, steći nove prijatelje i razviti osjećaj europskog identiteta.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: „Inicijativom DiscoverEU mladima se nudi izvrsna prilika da istražuju Europu kroz iskustvo osobnog putovanja, na način na koji im to ne mogu pružiti knjige ni dokumentarni filmovi. Uvjeren sam da će to iskustvo pozitivno utjecati na mlade putnike koji sudjeluju u inicijativi i zajednice koje će posjetiti.Počevši od sutra, 15 000 mladih dobit će priliku ispisati nezaboravne europske priče, a nadamo se da će se kasnije ove godine i idućih godina još mnogima pružiti takva prilika.”

U okviru nove inicijative EU-a mladi će moći putovati pojedinačno ili u skupinama od najviše pet osoba. U pravilu će putovati vlakom. Međutim, kako bi se moglo putovati i do nedostupnijih mjesta, sudionici se u posebnim slučajevima mogu koristiti i alternativnim oblicima prijevoza, kao što su autobusi i trajekti ili, iznimno, zrakoplovi. Time će se olakšati sudjelovanje mladim osobama u EU-u koje žive u udaljenim područjima ili na otocima. S obzirom na to da je 2018. Europska godina kulturne baštine, putnici će moći prisustvovati mnogobrojnim događanjima koja će se održavati diljem Europe.

Sudionici moraju dati osobne podatke i navesti pojedinosti o planiranom putovanju. Morat će ispuniti i upitnik od pet pitanja, koji je povezan s ovogodišnjom Europskom godinom kulturne baštine, inicijativama EU-a za mlade i predstojećim izborima za Europski parlament. Naposljetku, morat će odgovoriti na dodatno pitanje o tome što misle koliko će se mladih prijaviti za ovu inicijativu. Odgovori će omogućiti Europskoj komisiji da odabere kandidate. Nakon toga, dobitnici moraju krenuti na putovanje između 9. srpnja i 30. rujna 2018. Putovanje može trajati najviše 30 dana i može se posjetiti najviše četiri strana odredišta.

Očekuje se da će u okviru inicijative DiscoverEU, čiji proračun za 2018. iznosi 12 milijuna EUR, barem 20 000 mladih dobiti priliku za putovanje po Europi. Svakoj državi članici EU-a dodijeljen je određen broj putnih karata na temelju udjela njihova stanovništva u odnosu na ukupno stanovništvo Europske unije.