girl-67694_640Kad su svjetski čelnici prije 25 godina potpisali Konvenciju o pravima djeteta, obećali su da će svako dijete imati pravo na život, obrazovanje i zdravlje, pravo na pravedno postupanje i pravo da ga se sasluša. No, je li svijet održao svoja obećanja? Kako je rekao Nelson Mandela: „Duša društva najbolje se otkriva u načinu na koji ono postupa sa svojom djecom.” Mogu li se današnja djeca radovati svjetlijoj budućnosti? Mogu li to djeca sutrašnjice?

Mnogi mladi Europljani smatraju da je važno pomagati ljudima u zemljama u razvoju i da EU treba povećati udio razvojne pomoći iznad obećanog. Mladi su optimističniji u vezi s učinkom koji pojedinačne akcije mogu imati u pomaganju zemljama u razvoju rado će se uključiti u aktivnosti i doprinijeti rješavanju nekih od najvažnijih problema s kojima se danas suočavamo kao što su klimatske promjene, radikalizam, migracije i izbijanje virusnih epidemija.

Osim što mladi rad sudjeluju u ovakvim akcijama, Europska unije pruža potporu brojnim projektima koji pomažu mladima. Jedan primjer je potpora projektu u Siriji koji uključuje mlade palestinske izbjeglice da se aktivno uključe u društvo.

Potpora EU-a projektu Uključivanje mladih i palestinskim izbjeglicama u Siriji

  • Projektom Uključivanje mladih pruža se mladim palestinskim izbjeglicama prilika da steknu nove vještine i povećaju mogućnost zapošljavanja.
  • To se postiže kratkim strukovnim tečajevima, profesionalnom orijentacijom i tečajevima za razvoj poslovanja.
  • Unatoč sukobu danas UNRWA provodi aktivnosti projekta Uključivanje mladih na 14 lokacija diljem zemlje.
  • Godine 2014. 5 500 izbjeglica sudjelovalo je u aktivnostima razvoja poslovanja, a njih 7 800 u aktivnostima povezanima s razvojem mladih.
  • Od započinjanja projekta Uključivanje mladih 2009. EU je za potporu tom projektu dao 12 milijuna EUR.
  • Projekt je jedan od primjera potpore UNRWA-a i EU-a palestinskim izbjeglicama u Siriji i raseljenim osobama u Jordanu i Libanonu.
  • Uz potporu EU-a UNRWA pruža osnovne usluge palestinskim izbjeglicama u Siriji, uključujući obrazovanje, zdravstvenu skrb i socijalne usluge.
  • Od 2012. EU je dao 90,2 milijuna EUR za pomoć palestinskim izbjeglicama u Siriji.

Priču o projektu i Mohammad Allohu, uspješnom polazniku tečaja UNRWA-ova Centra za osposobljavanje u Damasku pročitajte ovdje. Gotovo pola milijuna palestinskih izbjeglica proživljava sirijski sukob i Mohammad je jedan od njih. On je, kao i 50 % onih koji su ostali u zemlji, najmanje jednom raseljen.

Izvor: EYD2015