EUROPE DIRECT Slavonski Brod boravio je 10. studenog u studijskom posjetu ED Čakovcu na temu razvoj i poslovanje društvenog poduzetništva.

U posjetu su bile učenice iz Obrtničko tehničke škole iz Slavonskog Broda i volonteri iz Udruge Arka, među kojima je bio i Rafael, mladić iz Francuske koje u Hrvatskoj volontira u sklopu Europskih snaga solidarnosti.

Studijski posjet započeo je u HUMANI NOVI, najprije, predstavljanjem ACT Grupe, faza razvoja organizacije, programa koje provode i planova za budućnost. ACT Grupu, začetnike društvenog poduzeća u Međimurskoj županiji, predstavio je Darko Ciglar. Dobri duh ACT Grupe, stručnjak za mjerenje društvenog povrata i strategija upravljanja društvenim utjecajem. Čovjek koji civilno društvo ima u malom prstu i koji će vam uvijek dati najbolji odgovor na bilo koje pitanje koje imate oko osnivanja ili upravljanja udrugom. Tako je bilo i sada, na pregršt pitanja mladih željnih informacija rado im je odgovorio.

Gdje drugi vide otpad, oni vide prilike, moto je Humane Nove čiji rad Humane Nove predstavila je Karolina Kraljić, socijalna radnica koja je u Humani već nekoliko godina.

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje djeluje na 3 područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta te izrađuju nove kvalitetne i inovativne proizvode.

Zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem tekstila, njegovom ponovnom uporabom i reciklažom te lokalnim suradnjama, aktivno doprinose smanjenju siromaštva, održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode.

Tim Humane Nove sastoji se od 44 radnika/ca, od kojih su 25 osobe s invaliditetom, a 13 su pripadnici ostalih marginaliziranih skupina kojima posao u Humani Novoj mijenja život.

Iz ACT laboratorija društvenih poduzeća izašlo je još nekoliko manjih društvenih poduzeća koje smo također posjetili. To su ACT Printlab neprofitno društveno poduzeće, grafički i web dizajn studio, koji partnerima (organizacijama civilnog društva, društvenim poduzećima…) nudi profesionalne, kvalitetne, inovativne proizvode i usluge koji prate/odgovaraju potrebama partnera (i zajednice).

ACT KONTO je neprofitno društveno poduzeće specijalizirano za pružanje knjigovodstvano-računovodstveno usluga profitnim i neprofitnim organizacijama. Ono po čemu su drugačije je to što su vlasnice, upraviteljice i radnice istovremeno. Za sebe kažu da su između ostalog drugačije “Zato što vjerujemo u ekonomsku demokraciju. Zato što znamo da radnici mogu upravljati i donositi kvalitetne odluke. Zato što zapošljavamo osobe s invaliditetom. Zato što dobit koju ostvarimo ne isplaćujemo vlasnicama, već je u potpunosti reinvestiramo u razvoj te u edukaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Zato što imamo zeleni ured. Zato što vaš novac na ovaj način stvara bolje i pravednije društvo.”

I na kraju, ali ne i manje vrijedan društveni poduzeće “Centar za pomoć u kući Međimurske županije” koji je započeo kao projekt kojeg je provodila ACT Grupa s ciljem da se poveća i pruži kvalitetna socijalna usluga pomoći kod kuće i pridonese prevenciji institucionalizacije u Međimurskoj županiji.

Posjetite naša društvena poduzeća, ako ne uživo barem virtualno: ACT Grupa Humana Nova ACT Printlab ACT Konto Centar za pomoć u kući Međimurske županije