Za kraj obilježavanja Dana Europe 2022. godine u Međimurskoj županiji održana su dva zabavno-edukativna EU kviza za mlade željnih da pokažu svoje znanje o Europi i Europskoj uniji.

U srijedu, 11. svibnja u prijepodnevnim satima u Čakovcu je održan već tradicionalni, sedmi po redu EU pub kviz koji je ponovo okupio najbistrije glavice i najs(p)retnije srednjoškolce naše županije kako bi pokazali svoje znanje o Europskoj uniji, Europi i još koječemu. 14 ekipa, 90 učenika iz Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Ekonomske i trgovačke škole Čakovec zapalilo je dvoranu Scheier i u 5 kategorija znanja pokazalo zavidno poznavanje europskih pjesama, gradova, država, jezika, političara i gastronomskih užitaka, dok su u bonus krugovima pokazali odlične vještine crtanja bez gledanja i brzinskog ispijanja vode, a najbolja je bila ekipa gimnazijalaca.

Kviz organiziraju EUROPE DIRECT Čakovec centar i Srednja škola Čakovec, pod vodstvom Mladena Tote. Cilj kviza je potaknuti učenike da na zabavan način uče o Europskoj uniji i upoznaju se s brojnim mogućnostima koje ona pruža. Četvrtu godinu za redom, nastavlja se uspješna suradnja između javnih i obrazovnih institucija te mladih ljudi, srednjoškolaca čime se doprinosi popularizaciji tematike o EU ali i njezinim neupitnim benefitima.

U četvrtak 12. svibnja, nakon dvije godine stanke, ponovo su se okupile i ekipe sedmih razreda kako bi i oni pokazali svoje poznavanje Europe i Europske unije na EU kvizu koji je ove godine stekao punoljetnost. 18. izdanje kviza održalo se u okviru obilježavanja Dana Europe, a mnogi su školarci prva znanja o Europskoj uniji stekli upravo pripremajući se za sudjelovanje.

Svaku školu predstavljao je tim s 3 člana i jednim zamjenskim članom, a ekipe su morale pokazati znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije. U finalu su sudjelovali kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec, OŠ Hodošan i OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec. Nakon 4 kategorije pitanja i vrlo zavidnog poznavanja gradiva slavili su učenici OŠ Orehovica, dok su im učenici iz OŠ Nedelišće i OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec bili jako blizu te su osvojili drugo i treće mjesto.