U Madridu je od 17. do 19. listopada održan opći godišnji sastanak predstavnika informacijskih centara Europe Direct (EDIC centri) i predstavništava Europske komisije iz svih 28 zemalja članica Europske unije na kojem je Međimursku županiju i EDIC Čakovec predstavljala Marija Stanković, koordinatorica Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec.

Predstavnici nekoliko općih uprava Europske komisije informirali su sudionike o ključnim inicijativama Europske unije , a osim uključivanja uvaženih govornika, tijekom konferencije sudionici su ohrabreni da podijele svoja iskustva, postavljaju pitanja i raspravljaju o izazovima s kojima se susreću, što je pomoglo u jačanju odnosa s ključnim interesnim skupinama EU-a i boljoj pripremi komunikacijskih aktivnosti EDIC-a u 2017. godini. Opći godišnji sastanak EDIC centara dao je članovima priliku za razmjenu iskustava s kolegama iz različitih zemalja te identifikaciju mogućih oblika suradnje, a upoznati su i sa strateškim izazovima promoviranja rada i prioriteta Junckerove komisije na regionalnoj i lokalnoj razini.

Najveći naglasak ove godine stavljen je na komunikaciju vezanu uz investicijski plan za Europu i Europski fond za strateške investicije. Planom ulaganja želi se ukloniti prepreke za ulaganja, pružiti vidljivost i tehničku pomoć projektima ulaganja te pametnije iskoristiti nova i postojeća financijska sredstva. Kako bi se ostvarili ti ciljevi, plan se aktivira u tri područja: pokretanje ulaganja od najmanje 315 milijardi EUR u tri godine, podupiranje ulaganja u realno gospodarstvo i stvaranje okruženja pogodnog za ulaganja.