U Brusselu je od 19. do 22. listopada 2015. održan opći godišnji sastanak predstavnika informacijskih centara Europe Direct (EDIC centri) i predstavništava Europske komisije iz svih 28 zemalja članica Europske unije na kojem je Međimursku županiju i EDIC Čakovec predstavljala Marija Ciceli, koordinatorica Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec.

Predstavnici nekoliko općih uprava Europske komisije predstavili su svoj rad na temu „Provedba ključnih inicijativa Europske unije“ , a osim uključivanja uvaženih govornika, tijekom konferencije sudionici su ohrabreni da podijele svoja iskustva, postavljaju pitanja i raspravljaju o izazovima s kojima se susreću, što je pomoglo u jačanju odnosa s ključnim interesnim skupinama EU-a i boljoj pripremi komunikacijskih aktivnosti EDIC-a u 2016. godini. Opći godišnji sastanak EDIC centara dao je članovima priliku za razmjenu iskustava s kolegama iz različitih zemalja te identifikaciju mogućih oblika suradnje, a upoznati su i sa strateškim izazovima promoviranja rada i prioriteta Junckerove komisije na regionalnoj i lokalnoj razini.

Na sastanku je obilježena 10 godišnjica djelovanja EUROPE DIRECT mreže informacijskih centara koja je pokrenuta kako bi se dala mogućnost građanima da dobiju praktične informacije i savjete o ostvarivanju svojih prava te potakne europska debata na lokalnoj razini. Prva generacija centara lansirana je 2005. godine, a samo u posljednje četiri godine, centri su primili čak oko 3.3 milijuna osobnih upita, organizirali više od 41.000 događaja i odgovorili na više od milijun upita poslanih elektroničkim putem. Mreži od 500 EDIC centara pridružila se i Međimurska županija koja je otvorenjem EDIC Čakovec centra krajem prošle godine, omogućila građanima sjeverozapadne Hrvatske direktnu vezu s europskim institucijama te će u narednim godinama biti centralno mjesto za pružanje informacija i odgovora na sva europska pitanja, kao glavno sredstvo Europske komisije na lokalnoj i regionalnoj razini.

U sklopu Općeg godišnjeg sastanka predstavnici EDIC centara sudjelovali su i na 6. Europskoj konferenciji o komunikaciji u javnom sektori  na kojoj su direktori komunikacija i iskusni stručnjaci za EU iz lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih vlasti sudjelovali na predavanjima, raspravama, interaktivnim radionicama te razgovarali o velikim izazovima s kojima se suočavaju i Europska unija i javne komunikacije.

Kroz rad Europe Direct informacijski centri pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.