windrader-474576_1280Energija nam služi za grijanje i hlađenje zgrada i kuća, za prijevoz robe te kao pogonsko gorivo za gospodarstvo. No zbog sve starije infrastrukture, loše integriranih tržišta i neusklađenih politika naši potrošači, kućanstva i poduzeća ne uživaju u većem izboru ni u manjim cijenama energije. Vrijeme je da dovršimo uspostavu jedinstvenog energetskog tržišta u Europi. Jedan je to od glavnih prioriteta iz političkih smjernica predsjednika Junckera, a u cilju njegova ostvarenja Europska komisija danas je iznijela strategiju za postizanje robusne energetske unije s naprednom klimatskom politikom.
Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: “Energija je već predugo iznimka u primjeni temeljnih sloboda naše Unije. Aktualni događaji pokazuju koliko nas to stoji – mnogi se Europljani danas pribojavaju da neće imati dovoljno energije za grijanje svojih domova. Europa mora djelovati zajedno, i to dugoročno. Želim da opskrba energijom na kojoj se temelji naše gospodarstvo bude otporna, pouzdana, sigurna te svakim danom sve obnovljivija i održivija.

Potpredsjednik Šefčovič, zadužen za energetsku uniju, te povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Arias Cañete predstavili su novu strategiju danas u 12 sati u prostoriji za medije Europske komisije, uz prijenos uživo putem servisa EBS. Na internetu je dostupno priopćenje za medije te tri informativna članka (energetska unija, integracija tržišta te pitanja i odgovori o Pariškom protokolu.

Photo credit: Hans on Pixabay