Erasmus-mladi poduzetnikRazmišljate o pokretanju vlastite tvrtke ili ste to nedavno učinili? Ili možda već imate uspješnu tvrtku i htjeli biste se širiti na nova tržišta ili ste željni novih ideja?

Erasmus za mlade poduzetnike pomaže obećavajućim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine za pokretanje i/ili uspješno vođenje manje tvrtke u Europi. Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci. Boravak im jednim dijelom financira Europska komisija.

Kao novom poduzetniku pruža Vam se pogodnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem poduzeću u inozemstvu u zemlji sudionici. Ovo će Vam olakšati pokretanje novog ili pak jačanje već postojećeg poduzeća. Pruža Vam se i pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodne suradnje te potencijalne prilike za suradnju s inozemnim partnerima.

Kao poduzetniku domaćinu pruža Vam se pogodnost profitiranja od novih ideja koje u Vaše poduzeće donosi motivirani novi poduzetnik. Novi će poduzetnik možda imati posebne vještine ili znanja iz područja kojima Vi ne vladate, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati s Vašim vještinama ili znanjem. Većina poduzetnika domaćina toliko uživa u ovakvom iskustvu da se nakon njega odlučuju ugostiti druge nove poduzetnike.

U ovome ste zaista oboje na dobitku te možete uz to otkrivati nova europska tržišta ili poslovne partnere te različite metode poslovanja.

Dugoročnu ćete korist imati od ogromnih mogućnosti za uspostavljanjem kontakata, a možda odlučite i nastaviti svoju poslovnu suradnju kao dugoročni poslovni partneri (npr. kroz zajedničke pothvate, podizvođačke aktivnosti, u ulozi izvođača radova-isporučitelja, itd.).

„Erasmus za mlade poduzetnike” financira Europska komisija, a prisutan je diljem zemalja sudionica u kojima mu pomažu lokalne kontakt točke koje pružaju stručnu poslovnu podršku (npr. gospodarske komore, start-up centri, inkubatori, itd.). Njihove aktivnosti na europskoj razini koordinira Ured za podršku Programa

Tko može sudjelovati?

  • novi poduzetnici koji su čvrsto odlučili pokrenuti vlastitu tvrtku ili su ju već pokrenuli unutar protekle tri godine;
  • iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemalja sudionica.

U Hrvatskoj se u projekt Erasmus za mlade poduzetnike uključila i Hrvatska gospodarska komora s međunarodnim partnerima.

Pročitajte vodič kroz program kako bi saznali više o uvjetima sudjelovanja.

Priručnik je dostupan i na njemačkom i francuskom jeziku.