OP konkurentnost i kohezijaEuropska unija i njezine države članice zadržale su i 2014. titulu najvećeg donatora humanitarne pomoći na svijetu: donirale su više od polovice službene razvojne pomoći prijavljene prošle godine Odboru za razvojnu pomoć Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD/DAC). Pokazuju to podaci koje je danas objavila Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD/DAC).

Novi podaci pokazuju da je ukupna službena razvojna pomoć iz EU-a (tj. donacije institucija EU-a i država članica EU-a) 2014. dosegnula iznos od 0,42 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) EU-a, odnosno 58,2 milijarde eura. To je povećanje od 2,4 posto u odnosu na 2013. godinu.

Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio je: “Ponosan sam što je EU, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, zadržao mjesto najvećeg svjetskog donatora službene razvojne pomoći koje drži zadnjih nekoliko godina. Još uvijek, međutim, nismo dosegnuli svoj ambiciozan cilj. 2015. ključna je godina za budućnost održivog razvoja jer se upravo tijekom te godine planira dovršetak pregovora o programu i financiranju razvoja nakon 2015. Smatram da je potrebno ponovno istaknuti namjeru da dosegnemo cilj od 0,7 posto, što bi bio ključan doprinos ambicioznom ishodu pregovora o razdoblju poslije 2015.”

Na internetu su dostupni priopćenje za medije i informativni članak.