hands-423794_960_720Uoči Dana ljudskih prava 10. prosinca povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica najavio je prvi sveobuhvatan mehanizam EU-a za branitelje ljudskih prava. Ta bi inicijativa trebala postati jedno od glavnih sredstava Europske unije za pomoć braniteljima ljudskih prava koji su izloženi visokom riziku, uključujući one na udaljenim područjima.

Povjerenik Mimica izjavio je: „Ljudska prava temelj su vrijednosti EU-a. Zbog toga je logično da oni koji riskiraju život u njihovoj obrani moraju moći računati na našu pomoć. Zahvaljujući ovom revolucionarnom mehanizmu, moći ćemo im pružiti nužnu pomoć, od hitnog preseljenja do pravnih savjeta.“

Mehanizam će do 2018. imati proračun od 15 milijuna eura iz europskih fondova. Ta će se sredstva pribrojiti onima koja se već izdvajaju za kontinuiranu podršku EU-a braniteljima ljudskih prava, među ostalim u okviru Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR). EIDHR je od 2007. branitelje ljudskih prava diljem svijeta financirao s 200 milijuna eura. Najava je objavljena tijekom mjeseca posvećenoga ljudskim pravima i upravljanju u okviru Europske godine za razvoj.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.

Photocredit: Pixabay